Cine poate amenda şoferii în trafic? Decizia a fost publicată azi în Monitorul Oficial

Autor: Marius Vișan 19 sept. 2017 Știri auto
Cine poate amenda şoferii în trafic? Decizia a fost publicată azi în Monitorul Oficial

Potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), publicată astăzi în Monitorul Oficial, doar poliţiştii rutieri au competenţa să aplice sancţiuni contravenţionale şoferilor. Asta înseamnă că poliţiştii locali nu pot da amenzi şi nici cere anumite documente şoferului, scrie avocatnet.ro.

„(…) doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, scrie în decizia ICCJ.

Chestiunea trebuia lămurită pentru că, aşa cum arăta Avocatul Poporului în actul pentru sesizarea ICCJ, au existat instanţe care au desfiinţat procesele-verbale de contravenţie făcute de poliţiştii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. De altfel, în textele de lege respective sunt referiri exprese numai la poliţia rutieră, nu şi la cea locală.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide