Citroën C5 X plug-in hybrid oferă în premieră suspensia activă Advanced Comfort (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 23 iul. 2022 Știri auto

În urmă cu mai bine de un an producătorul francez de automobile Citroën a lansat noul C5 X, care a umplut golul lăsat în segmentul D. Astfel, modelul își făcea debutul la patru ani de la retragerea de pe piață a modelului anterior C5.

Acum, versiunea plug-in hybrid a vârfului de gamă oferă în premieră mondială noul sistem de suspensie activă Citroën Advanced Comfort. Acesta amplifică efectul de „covor zburător”, o senzație care este strâns legată de istoria mărcii din Hexagon.

C5 X combină armonios eleganța unui sedan, dinamismul unui break și postura înaltă a unui SUV. Originalitatea designului nu îndepărtează marca franceză de valorile care au consacrat-o, și anume tehnologii avangardiste și, înainte de orice, confort suveran.

Cum funcționează suspensia Advanced Comfort?

Modelul primește în premieră noul sistem de suspensie activă Citroën Advanced Comfort, care este oferit standard. Aceasta amplifică efectul de „covor zburător” și oferă o deplasare fluidă, caracteristică mărcii, ce filtrează gropile și denivelările din carosabil.

Cu cele trei moduri de rulare disponibile, sistemul amplifică eficiența suspensiei cu amortizare hidraulică progresivă. În acest fel, suspensia se relaxează și mai mult în timpul rulării, oferind în același timp și un suport superior în viraje.

Senzorii care analizează drumul și neregularitățile acestuia transmit informații către un calculator. Acesta stabilește în mod continuu configurația corectă pentru a asigura tuturor pasagerilor de la bord un confort maxim.

Pe lângă senzorii ESP, suspensia controlată dispune de patru senzori de poziție verticală și de trei senzori de viteză a roții. Acești senzori ajută la analizarea mișcărilor caroseriei și stilul de condus.

Sunt monitorizate accelerația longitudinală și laterală, viteza de girație (rotația vehiculului în jurul axei sale verticale), unghiul volanului și viteza în viraje, poziția pedalei de accelerație, presiunea asupra pedalei de frână, sarcina vehiculului etc. Toate aceste informații permit unității electronice de control să acționeze în permanență asupra suspensiilor.

Citroën C5 X oferă condus autonom de nivel 2

Citroën C5 X este disponibil în versiuni de motorizare pe benzină și plug-in hybrid. Aceasta din urmă generează o putere maximă de 225 CP și oferă posibilitatea de a rula peste 50 de kilometri în modul ZEV. Este vorba despre o autonomie electrică adecvată pentru majoritatea traseelor de zi cu zi, care se parcurg la viteze de până la 135 km/h.

Asemenea noului C4, noua navă amiral a constructorului din Poissy adoptă la partea frontală faruri LED cu o semnătură luminoasă în forma literei V pe toate versiunile de echipare. Modelul are o lungime de 4.805 mm, o lățime de 1.865 mm și o înălțime de 1 485 mm. Valorile plasează mașina în centrul segmentului D.

Ampatamentul de 2.785 mm asigură la interior un spațiu foarte generos pentru pasagerii care iau loc pe locurile din spate. Portbagajul oferă un volum util de 545 de litri cu toate locurile ocupate. Acesta poate fi extins la 1.640 de litri prin rabatarea banchetei.

Pachetul de sisteme de asistență este unul bogat și include, între altele, nivelul 2 de condus autonom. Astfel, la conducerea pe autostradă, sistemul poate asigura deplasarea reglând automat viteza și traiectoria.

C5 X Citroën

 

 

Sursa: Citroën

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Citroën


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide