Falimentul City Insurance: FGA primește cereri de deschidere a dosarelor de daună

Autor: Cristian Agatie 21 sept. 2021 Știri auto

Falimentul City Insurance a intrat în linie dreaptă odată cu retragerea autorizației de funcționare, iar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) primește deja cereri de deschidere a dosarelor de daună.

Intră în Galeria FOTO

Așa cum era așteptat, retragerea autorizației de funcționare a City Insurance marchează practic intrarea în insolvență a City Insurance, cu declanșarea procedurii de faliment. Ca urmare a acestui demers, FGA a anunțat că primește, începând cu 20 septembrie, cereri de deschidere a dosarelor de daună.

„FGA poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurări ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A, la deschiderea dosarelor de daună. Cererea de deschidere a dosarului de daună (Anexa 7) se poate completa în situația în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare, în perioada cuprinsă între data retragerii autorizației de funcționare şi data denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, în instanță”, se arată într-un comunicat al FGA.

Dacă deschiderea dosarelor de daună se poate face deja, cererile de plată se pot depune începând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizatiei asiguratorului și până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creanţele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată poate fi depuse în maximum 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă al creditorului de asigurări.

City Insurance: FGA primește cereri de daună. Când vor începe plățile către păgubiți?

Potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, și doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Pentru a veni în sprijinul celor care dețin polițe emise de City Insurance, dar și a celor așteaptă despăgubiri de la City, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule (BAAR) și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSARR) au publicat un ghid informativ. Acesta detaliază situațiile în care se poate găsi un asigurat și măsurile pe care trebuie să le întreprindă.

Explicații ceva mai detaliate privind opțiunile celor care au polițe City sau daune de recuperat am oferit în cadrul unui articol dedicat. În plus, am vorbit despre măsurile anunțate de premierul Florin Cîțu pentru a- sprijini pe cei afectați de falimentul City Insurance, chiar dacă ordonanțele de urgență propuse nu au fost încă adoptate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide