Clădirile vor trebui dotate cu prize pentru mașini electrice

Autor: ProMotor 11 iun. 2020 Știri auto
Clădirile vor trebui dotate cu prize pentru mașini electrice

Parlamentul a aprobat o propunere legislativă care prevede obligativitatea instalării de prize pentru mașini electrice în parcările clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Este vorba de o propunere de modificare a textului legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, care a primit votul decisiv din partea Camerei Deputaților. Prevederile acesteia vizează atât investitorii, cât și proprietarii și administratorii de imobile deja construite.

Potrivit proiectului adoptat de Parlament, investitorii, proprietarii și administratorii clădirilor rezidențiale și nerezidențiale vor fi obligați să le doteze cu sisteme destinate reîncărcării vehiculelor electrice. Măsura vizează atât clădirile noi, cât și clădirile existente care sunt supuse unor renovări majore.

Potrivit legii, renovare majoră înseamnă „lucrările proiectate și efectuate la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea”.

Ce spune legea despre dotarea clădirilor cu prize pentru mașini electrice?

„În cazul clădirilor rezidenţiale noi, precum şi în cazul renovării majore a clădirilor rezidenţiale existente, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligaţi să asigure instalarea tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, pentru a permite instalarea într-o etapă ulterioară a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice”, se arată în textul proiectului de lege adoptat în Parlament.

Obligația de a instala puncte de reîncărcare a mașinilor electrice va exista atât pentru parcările interioare imobilelor, cât și pentru cele ce le aparțin și sunt situate în apropierea acestora.

Prevederile nu se aplică însă în cazul clădirilor pentru ale căror lucrări de construire au fost depuse cereri de autorizație de construire până la data de 10 martie 2021. De asemenea, sunt scutite clădirile pentru care montarea prizelor de încărcare nu este posibilă tehnic sau nu se justifică din punct de vedere economic. Mai exact, este vorba dee clădirile „pentru care costul estimativ al instalaţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi de încastrare, prevăzut în devizul general şi specificat în memoriul pe specialităţi, depăşeşte 7% din costul total al renovării majore a clădirii”.

Pentru a se aplica, propunerea trebuie promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

Acum patru luni, Ministerul Mediului anunța că va finanța construirea unei rețele vaste de puncte de încărcare pentru mașinile electrice. Nu în ultimul rând, lanțurile de benzinării au început instalarea de prize pentru încărcarea mașinilor electrice. Odată cu adoptarea noului proiect de lege, aceste măsuri vor crește atractivitatea automobilelor cu propulsie electrică.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide