Clienții români sunt mai atrași de mașinile electrice. Motoarele diesel scad în popularitate

Autor: Ionuț Vîlciu 11 iul. 2023 Știri auto

Un raport al pieței relevă o nouă creștere importantă pentru mașinile hibride și electrice, dar și o scădere continuă a popularității motoarelor pe motorină.

Raportul APIA referitor la evoluția pieței auto din România, în prima jumătate a anului 2023, arată o creștere importantă pentru mașinile electrice și hibride, dar și o continuare a scăderii achizițiilor de mașini echipate cu motoare pe motorină, relatează Economica.net.

Conform Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), în prima jumătate a anului 2023 au fost înmatriculate 72.787 de autoturisme noi, cu 25,4% mai multe decât în primul semestru din 2022. Dintre acestea, cele mai multe au fost echipate cu motoare pe benzină (64,9%), în timp ce cota de piața a mașinilor electrice și a full hibridelor a crescut la 21,9% din piața mașinilor noi. Ponderea vehiculelor dotate cu motoare alimentate cu motorină scade continuu, în acest an acestea reprezentând doar 13,2% din total.

Motoarele diesel pierd teren. Românii sunt din ce în ce mai atrași de mașinile electrice

Clienții români au început să piardă din atracția pe care o aveau în anii trecuți pentru mașinile alimentate cu motorină. Din cauza faptului că din ce în ce mai mulți producători renunță la motoarele diesel din ofertă, dar și de teama taxelor mult mai mari ce ar putea fi aplicate în viitorul apropiat, românii se reorientează către mașinile hibride sau electrice.

În 2023, cota de piață a mașinilor 100% electrice și full hybrid o depășește pe care a mașinilor pe motorină cu 8,7%. Această creștere a mașinilor eco-friendly este susținută în special de modelele electrice (+57% față de primul semestru al anului 2022) și modele plug-in hibride (+46,9%).

În total, în primele șase luni ale acestui an fost înmatriculate în România 4.447 de mașini 100% electrice, 1.844 de mașini plug-in hibride și 5.562 de mașini cu sisteme full fybrid (care nu au nevoie de încărcare de la priză).

Liderul pieței mașinilor complet electrice din România este Dacia Spring. Au fost înmatriculate 3.266 de unități în prima jumătate a acestui an. Pe locul 2 se află Tesla Model Y, cu 637 de unități, iar pe locul 3 s-a clasat Renault Megane E-Tech Electric, cu 483 de unități.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide