Test drive Dacia Spring Extreme 65 CP: mai puternică, mai rapidă, mai cool – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 14 mai 2023 Știri auto

Dacia Spring primește mai multă putere, dar și un aspect mai cool cu ajutorul nivelului de echipare Extreme. Merită banii în plus față de versiunea standard?

Putem spune fără rețineri că electrica Spring este o poveste de succes pentru Dacia. Primul model electric al producătorului de la Mioveni este cea mai vândută electrică din România, iar la nivel european, Dacia a primit peste 110.000 de comenzi pentru Spring.

Am condus-o în Austria, cu ocazia primelor teste internaționale, timp în care am reușit să mergem cu noua versiune pe străzile orașului Viena, pe drumuri naționale, dar și pe câteva porțiuni de autostradă.

În cele ce urmează vom detalia pe îndelete diferențele pe care nivelul de echipare Extreme le aduce, dar și experiența pe care am trăit-o la volanul celui mai puternic Spring de până acum. Vom vorbi despre aspectul exterior, interior, ce diferențe mecanice există și, bineînțeles, vom răspunde la întrebarea: Merită diferența de preț față de versiunea cu 45 CP?

Dacia Spring Extreme: modificări subtile, dar de efect

La exterior, Dacia Spring Extreme se bucură de noua identitate de brand a producătorului român, fiind prezentă noua emblemă DC. Cu toate acestea, diferențele importante apar la nivelul detaliilor finisate cu Copper Brown, finisaj regăsit pe toată gama Extreme de la Dacia. Această culoare se regăsește pe elementele din bara frontală, pe capacele oglinzilor, pe jante, dar și pe emblema din partea din spate. Nu sunt schimbări majore, dar conferă mașinii un aer fresh, mai ales în combinație cu noua nuanță de caroserie Slate Blue.

La interior, modificările constau în câteva ornamente în aceeași nuanță arămie, cusături contrastante pentru scaune și covorașe din cauciuc inspirate de o hartă topografică. Per total, rămâne un spațiu micuț, compact, fără pretenții, așa cum ne putem aștepta de la o mașină de buget. Marea problemă intervine pentru oamenii mai înalți. La cei 1,88 metri ai mei a trebuit să mă aplec pentru a putea vedea unele semafoare sau indicatoare, deoarece poziția înaltă de condus și parbrizul îngust nu ajută deloc vizibilitatea. Probabil că oamenii cu înălțimi de până la 1,80 metri nu vor întâmpina această problemă.

Care sunt diferențele față de versiunea de 45 CP?

Cea mai mare diferență este plusul de putere, cei 20 CP suplimentari chiar se simt bine. Mașina se simte mai vioaie, mai capabilă, iar cifrele demonstrează asta. Accelerația 0-50 km/h a scăzut de la 5,8 la 3,9, iar sprintul 0-100 este gata în 13,7. Un salt mare comparativ cu cele 18,1 secunde de care avea nevoie versiunea de 45 CP. Bateria rămâne aceeași, dar autonomia declarată pentru varianta de 65 CP este cu doar 10 km mai mică decât cea a versiunii de bază: 220 de km în regim de testare mixt WLTP. Nici masa totală nu a crescut cu mult. Versiunea de 65 CP este cu doar 5 kg mai grea: 975 kg.

Nu sunt doar diferențe de programare a software-ului motorului deja existent, ci este vorba despre un motor nou, cu rulmenți noi și mai multe bobine, ce se învârte la turații mai înalte. De asemenea, raportul de demultiplicare este mai mare, fapt care amplică cuplul motorului electric. Carcasa rămâne aceeași, ca urmare spațiul de sub capotă nu s-a schimbat. Și dacă tot am adus vorba despre acesta, ne-ar plăcea ca Dacia să ofere un frunk, fie el și opțional. Ar fi foarte util pentru stocarea cablurilor de încărcare, mai ales că portul de încărcare a rămas în același loc, adică în masca frontală.

Cum se conduce noua Dacia Spring Extreme de 65 CP?

Comparativ cu vechile modele, ambele versiuni (atât cea de 45 CP, cât și cea de 65 CP) au primit amortizoare noi, de la un nou furnizor. Acestea ar trebuie să confere o ținută de drum mai bună pentru mica electrică, iar din câte am simțit în cei 100 de km parcurși cu ocazia testului, pare că noile amortizoare își fac datoria. Denivelările sunt absorbite cu ușurință. Chiar și la viteze mai mari, mașina se așează bine, dar trebuie să ținem cont că nu este o sportivă.

Motorul mai puternic își face simțită prezența în timpul demarajelor simțitor mai bune, dar adevăratul avantaj se resimte pe drumurile naționale și pe autostradă, acolo unde varianta de 65 CP poate ține pasul cu mai mare ușurință cu traficul. Dacă vă întrebați care este viteza maximă, aceasta a rămas aceeași: 125 km/h.

Așa cum spuneam, nu este o mașină cu pretenții sportive, dar mi-aș fi dorit ca direcția să ofere mai mult feedback. Este foarte ușoară și lejeră în manevrare, ideală pentru oraș, dar pe drumuri ceva mai virajate nu prea oferă deloc feedback prin volan și m-am regăsit de nenumărate ori făcând corecții în mijlocul virajului, pentru că nu simțeam nimic prin volan.

Merită diferența de preț față de varianta de bază cu 45 CP?

În primul rând, trebuie să menționăm prețul versiunii de bază a Daciei Spring. Varianta Essential a electricei pornește de la 20.800 de euro, în timp ce versiunea Extreme costă 22.450 de euro. Diferența de 1.650 de euro nu aduce în plus doar motorul mai puternic cu 20 CP, ci și dotările suplimentare ale nivelului de echipare Extreme. Pe scurt, da, merită diferența de preț față de versiunea standard.

În mediul urban, Spring rămâne o mașină redutabilă, mai ales datorită dimensiunilor compacte și a ușurinței cu care se manevrează. Cât despre autonomie, după traseul de 100 km parcurs prin Viena și împrejurimile orașului, am avut un consum de circa 11 kW, așa că autonomia din lumea reală este respectabilă. Ținând cont că mașina are o baterie de 26,8 kWh, cu un asemenea consum este posibilă o autonomie de cel puțin 240 km.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Dacia


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide