CNAIR anunță restricții de circulație astăzi și mâine, din cauza caniculei

Autor: Adrian Somai 25 iul. 2023 Știri auto

CNAIR anunță că circulația rutieră va fi restricționată astăzi și mâine (25 și 26 iulie), pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7.5 tone, pe drumurile naționale și autostrăzile din 24 de județe aflate sub incidența codurilor portocaliu și roșu de caniculă. Astăzi, șase județe și municipiul București sunt sub avertizare cod roșu de caniculă și disconfort termic accentuat, urmând să se înregistreze temperaturi maxime extreme de până la 42 de grade.

În aceste condiții, în intervalul orar 10.00 – 20.00, se vor institui restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Arad, Timiş, Caraș-Severin, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi.

Potrivit explicațiilor CNAIR, „aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu – val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat. Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă”.

Vehicule exceptate de la noile restricții de circulație

Conform Art. 44, Alin. 2) și 3) al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia: transportului de persoane, transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturi funerare, transporturi poştale, transporturi de echipamente de prim ajutor, transporturi produse provenite din exploatări agricole etc.

Potrivit G4Media, pe perioada restricţiilor vor mai fi exceptate atât utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Recomandări de la Poliția Română

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor extreme și valului de caniculă prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru zilele de 25 și 26 iulie. Înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale. De asemenea, evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special în cazul în care există anumite probleme de sănătate.

În cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală. Totodată, păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de necesitate!

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide