Co-fondatorul Dogecoin și-a vândut în 2015 toate criptomonedele ca să-și cumpere o Honda second-hand

Autor: George Cristea 09 mai 2021 Știri auto

Toată lumea vorbește zilele acestea despre criptomonede și, în special, de Dogecoin, care a înregistrat o creștere fulminantă. Momentul este dureros pentru co-fondatorul Dogecoin, care și-a vândut în 2015 toate criptomonedele ca să-și cumpere o Honda second-hand.

Intră în Galeria FOTO

Adesea, adepții criptomonedelor vorbesc despre viitorul acestora ca monedă de schimb și mijloc de plată, pe lângă funcția deja cunoscută, de stocare a valorii. Adevărul este, însă, că monedele cripto sunt mai degrabă instrumente speculative, iar cei care le-au folosit ca să plătească bunuri sau servicii au regretat amarnic acest lucru.

Copilul minune al criptomonedelor este astăzi Dogecoin, o monedă care a apărut ca o glumă și a ajuns la valori stratosferice după ce Elon Musk a promovat-o în mai multe twitt-uri. Mai puțin cunoscut este faptul că Billy Marcus, co-fondatorul Dogecoin, nu a crezut niciodată în valoarea monedei. Deși Dogecoin valorează astăzi zeci de miliarde de dolari, el a rămas sărac lipit. În 2015 acesta și-a vândut aproape toate monedele pentru a-și cumpăra o Honda Civic la mâna a doua.

Co-fondatorul Dogecoin și-a vândut toate criptomonedele. Ce a cumpărat cu banii?

Moneda virtuală Dogecoin s-a lansat în 2013, fiind o aluzie la Bitcoin și meme-ul „Doge”, două dintre cele mai populare elemente de pe internet în acel an. Logo-ul companiei este compus dintr-o monedă aurie, asemănătoare cu Bitcoin, pe care apare capul unui câine din rasa Shiba Inu.

Dogecoin s-a bucurat de succes și valoarea de piață a companiei a depășit în anul lansării 100 de milioane de dolari, însă a scăzut ulterior, în 2014 valorând doar o treime din acea sumă. Un an mai târziu, aflat în impas financiar după ce își pierduse locul de muncă, Marcus a vândut toate monedele. Nu știa atunci ce avere ar fi putut să îi aducă șase ani mai târziu.

Billy Marcus nu este nici primul, nici ultimul care a pierdut o avere pentru că a folosit criptomonedele ca să cumpere bunuri și servicii. După ce Tesla a anunțat că acceptă plata cu Bitcoin pentru mașinile sale, lumea a aflat povestea tristă a primului om care a cumpărat ceva cu Bitcoin.

Laszlo Hanyecz a cumpărat în 2010 două pizza pentru care a plătit 10.000 BTC. Astăzi, criptomonedele cheltuite atunci ar fi valorat aproape jumătate de miliard de dolari. Hanyecz a avertizat că nu este o idee bună să repeți exemplul său. Se pare că Billy Marcus nu a aflat la timpul povestea acestuia. Monedele cu care și-a cumpărat în 2015 o Honda second hand ar fi valorat astăzi aproape la fel de mult ca întreaga companie japoneză (55 de miliarde de dolari la capitalizarea din 2021).

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide