Co-fondatorul Dogecoin și-a vândut în 2015 toate criptomonedele ca să-și cumpere o Honda second-hand

Autor: George Cristea acum 1 an Știri auto

Toată lumea vorbește zilele acestea despre criptomonede și, în special, de Dogecoin, care a înregistrat o creștere fulminantă. Momentul este dureros pentru co-fondatorul Dogecoin, care și-a vândut în 2015 toate criptomonedele ca să-și cumpere o Honda second-hand.

Intră în Galeria FOTO

Adesea, adepții criptomonedelor vorbesc despre viitorul acestora ca monedă de schimb și mijloc de plată, pe lângă funcția deja cunoscută, de stocare a valorii. Adevărul este, însă, că monedele cripto sunt mai degrabă instrumente speculative, iar cei care le-au folosit ca să plătească bunuri sau servicii au regretat amarnic acest lucru.

Copilul minune al criptomonedelor este astăzi Dogecoin, o monedă care a apărut ca o glumă și a ajuns la valori stratosferice după ce Elon Musk a promovat-o în mai multe twitt-uri. Mai puțin cunoscut este faptul că Billy Marcus, co-fondatorul Dogecoin, nu a crezut niciodată în valoarea monedei. Deși Dogecoin valorează astăzi zeci de miliarde de dolari, el a rămas sărac lipit. În 2015 acesta și-a vândut aproape toate monedele pentru a-și cumpăra o Honda Civic la mâna a doua.

Co-fondatorul Dogecoin și-a vândut toate criptomonedele. Ce a cumpărat cu banii?

Moneda virtuală Dogecoin s-a lansat în 2013, fiind o aluzie la Bitcoin și meme-ul „Doge”, două dintre cele mai populare elemente de pe internet în acel an. Logo-ul companiei este compus dintr-o monedă aurie, asemănătoare cu Bitcoin, pe care apare capul unui câine din rasa Shiba Inu.

Dogecoin s-a bucurat de succes și valoarea de piață a companiei a depășit în anul lansării 100 de milioane de dolari, însă a scăzut ulterior, în 2014 valorând doar o treime din acea sumă. Un an mai târziu, aflat în impas financiar după ce își pierduse locul de muncă, Marcus a vândut toate monedele. Nu știa atunci ce avere ar fi putut să îi aducă șase ani mai târziu.

Billy Marcus nu este nici primul, nici ultimul care a pierdut o avere pentru că a folosit criptomonedele ca să cumpere bunuri și servicii. După ce Tesla a anunțat că acceptă plata cu Bitcoin pentru mașinile sale, lumea a aflat povestea tristă a primului om care a cumpărat ceva cu Bitcoin.

Laszlo Hanyecz a cumpărat în 2010 două pizza pentru care a plătit 10.000 BTC. Astăzi, criptomonedele cheltuite atunci ar fi valorat aproape jumătate de miliard de dolari. Hanyecz a avertizat că nu este o idee bună să repeți exemplul său. Se pare că Billy Marcus nu a aflat la timpul povestea acestuia. Monedele cu care și-a cumpărat în 2015 o Honda second hand ar fi valorat astăzi aproape la fel de mult ca întreaga companie japoneză (55 de miliarde de dolari la capitalizarea din 2021).
Comentarii
Inchide