Cod Rutier 2021. Ce amendă iau șoferii care butonează telefonul în mers?

Autor: Promotor 09 feb. 2021 Știri auto

Ai obiceiul să ții telefonul la îndemână în timp ce conduci? Dar trebuie să știi că nu ai voie. Ce amendă iau șoferii care butonează telefonul în mers?

GALERIE FOTO

Din octombrie 2019 și până în ianuarie 2020, șoferii erau amendați dacă polițistul rutier constata că aceștia țin în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului. Pentru o astfel de abatere, șoferii primeau o amendă de până la 1.160 de lei și 4 puncte penalizare.

Dar lucrurile s-au schimbat în luna ianuarie a anului trecut, când Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege. Potrivit noii legi, șoferii nu mai sunt amendați dacă dispozitivul mobil pe care îl țin mână este echipat cu sistem tip “mâini libere”. Astfel, ținerea în mână a unui telefon de către șofer, chiar și atunci când mașina se află în mers, nu mai este reprezintă o contravenție.

Amendă și suspendarea permisului pentru cei care folosesc telefonul în mers

Potrivit prevederii care intrase în vigoare în octombrie 2019, “îi este interzisă conducătorului auto ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Acest articol a fost reformulate ulterior. “Conducătorilor de vehiculele este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”.

Legea este valabilă și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete.

O astfel de abatere se sancționează cu 2-3 puncte amendă, adică 290 sau 435 de lei. Șoferii trebuie să știe că pot rămâne fără permis de conducere în cazul în care vorbesc la telefon fără să folosească un sistem handsfree. Se întâmplă în cazul în care încalcă și o altă regulă de circulație, de exemplu, nepurtarea centurii de siguranță. Potrivit Codului Rutier, abaterile cumulate se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă și cu o amendă contravențională cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Cum poți să scapi de amendă și totuși să folosești telefonul în mers?

Există mai multe modalități prin care poți să eviți să butonezi telefonul în mers. Mașinile noi permit conexiuni Android Auto, Apple CarPlay sau prin Bluetooth.

Dacă mașina ta nu este echipată cu un astfel de sistem, poți alege o cască. Aceasta se poate conecta simplu prin Bluetooth.

O altă soluție este să lași telefonul pe speaker atunci când efectuezi un apel. Cu geamurile închise este suficientă liniște în mașină pentru a-ți auzi interlocutorul și pentru a fi auzit fără probleme.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide