S-a schimbat modificarea! Ce pățesc de acum cei care țin telefonul în mână la volan?

Autor: Elena Luchian 10 mart. 2020 Știri auto
S-a schimbat modificarea! Ce pățesc de acum cei care țin telefonul în mână la volan?

S-a schimbat modificarea! Șoferii care sunt prinși ținând telefonul mobil la volan, în timpul deplasării, nu vor mai fi amendați. Condiția este ca telefonul să fie echipat cu un sistem hands-free. Proiectul a fost adoptat de Parlament și urmează să fie promulgat de președinte.

Începând cu vara anului trecut, șoferii erau amendați dacă erau prinși ținând în mână telefonul mobil sau orice dispozitiv cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se aflau în timpul mersului. Pentru o astfel de abatere, aceștia erau sancționați cu amenzi de până la 1.160 de lei și cu 4 puncte de penalizare.

Lucrurile se schimbă însă, acum. Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede o o modificare radicală. De acum, șoferii nu vor mai fi amendați dacă dispozitivul mobil pe care îl țin în mână este echipat cu sistem hands-free.

Polițiștii amendează pe bandă rulantă șoferii care folosesc telefonul mobil

Parlamentarii au susținut ideea conform căreia ținerea în mână a unui telefon mobil nu poate constitui o contravenție.

În actuala prevedere, intrată în vigoare pe 12 octombrie 2019, se arată că „în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Articolul este reformulate astfel: „Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”.

Se poate folosi telefonul mobil la volan dacă maşina este oprită la semafor?

Ce spune legislaţia?

Noua lege se va aplica și celor care se deplasează cu bicicletele sau trotinetele. Astfel, aceștia vor fi sancționați doar în cazul în care dispozitivele lor nu sunt prevăzute cu sistem hands-free (“mâini libere”).

Același proiect prevede și posibilitatea ca autobuzele să poată circula pe linia de tramvai.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide