Codul Rutier 2021: Trei greșeli pe care le faci la volan fără să îți dai seama, pentru care riști amendă

Autor: ProMotor 05 feb. 2021 Știri auto

La fel ca în fiecare an, și în 2021 Codul Rutier penalizează unele greșeli pe care șoferii le fac la volan. Făcând aceste greșeli șoferii se pot trezi cu amenzi, puncte de penalizare și alte pedepse.

Șoferii se pot alege cu amenzi sau puncte de penalizare pentru comiterea unor erori simple. În plus, cu atâtea reguli și legi, este inevitabil ca unele să nu fie încălcate. Iată trei dintre cele mai elementare reguli de care trebuie să fii conștient când te urci la volan.

Codul Rutier pedepsește și în 2021 folosirea telefonului la volan

Șoferii care folosesc telefoanele mobile pentru a transmite mesaje, a înregistra, a fotografia sau a vorbi (fără dispozitiv ”mâini libere”) în timp ce conduc sunt sancționați cu amenzi. Sancțiunile se pot cumula în anumite situații. Dacă șoferul folosește telefonul și nu poartă centura de siguranță se alege și cu permisul suspendat. Șoferul va sta fără permis pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, permisul se suspendă dacă este prins în timp ce vorbește la telefon și depășești viteza regulamentară.

Lipsa actelor sau a anumitor obiecte (trusa medicală, extinctor, triunghiurile reflectorizante)

Șoferul trebuie să aibă la el în permanență actul de identitate, permisul auto și certificatul de înmatriculare al mașinii cu ITP valabil. De asemenea, șoferii trebuie să facă dovada asigurării RCA, fie cu ajutorul dispozitivelor mobile, fie prezentând varianta tipărită a poliței.

Nu în ultimul rând, în mașină trebuie să existe trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate.

Nepurtarea centurii de siguranță

Și în 2021, siguranța rutieră rămâne un subiect mai relevant ca niciodată. Conform Codului Rutier, toate persoanele dintr-un autovehicul care se află în mișcare sunt obligate să poarte centura de siguranță, indiferent de locul pe care îl ocupă în mașină.

Dacă nu porți centura de siguranță riști o amendă încadrată în Clasa I de contravenții. Acest lucru presupune o penalizare cu două sau trei puncte-amendă.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor.ro



Comentarii
Inchide