Codul Rutier 2021: Șoferii vor putea afla istoricul sancțiunilor rutiere

Autor: George Cristea 16 apr. 2021 Știri auto

Codul Rutier primește prevederi noi în 2021, printre care și una care precizează condițiile în care șoferii vor putea afla istoricul sancțiunilor rutiere. În prezent, se poate afla doar numărul punctelor de penalizare de pe permis.

Intră în Galeria FOTO

Un amplu proiect de lege pentru modificarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 (Codul Rutier) se află postat pe site-ul Ministerului de Interne pentru consultări publice. Printre schimbările propuse se află și posibilitatea acordată șoferilor de a putea consulta întregul istoric al sancțiunilor rutiere, nu doar al punctelor de penalizare, ca în prezent.

„Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere se comunică la cererea acestuia, în condițiile stabilite prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne”, se precizează în proiectul de lege aflat în dezbatere publică la MAI.

Astfel, șoferii vor putea afla care au fost toate sancțiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, indiferent că vorbim despre amenzi sau despre puncte de penalizare. Măsura nu este neobișnuită, având în vedere că Poliția rutieră ține deja evidența tuturor sancțiunilor aplicate șoferilor de autovehicule, tractoare sau tramvaie.

Codul Rutier 2021 : Șoferii pot cere istoricul sancțiunilor rutiere. Ce au de făcut

În prezent, după cum apare în regulamentul de aplicare a Codului rutier, cuprins în HG 1.391/2006, „Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obțină, personal, la sediul serviciului poliției rutiere din județul care îl are în evidență, informații cu privire la numărul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate”.

Așadar, acum, șoferii au posibilitatea de a cere doar situația punctelor de penalizare deținute, nu și a amenzilor sau a avertismentelor ce le-au fost aplicate de polițiștii rutieri. Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condițiile în care, potrivit legislației rutiere, la cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, șoferilor li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul.

Același proiect de modificare a Codului Rutier mai prevede schimbări importante în ceea ce privește circulația pietonilor, dar și a bicicliștilor, aceștia din urmă putând fi în viitor sancționați pentru „depășirea vitezei legale”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide