Codul Rutier s-a modificat. Faza scurtă, obligatorie pe toate drumurile publice – VIDEO

Autor: Adrian Somai 19 iun. 2023 Știri auto

Începând de la sfârșitul săptămânii trecute, șoferii trebuie să știe de modificarea unei obligații prevăzute în Codul Rutier. Mai exact, conducătorii auto trebuie să folosească de acum încolo faza scurtă pe toate drumurile publice, respectiv și pe cele naționale sau județene, nu doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene, așa cum stabilea Codul Rutier până acum.

Concret vorbind, Legea 168/2023, ce se aplică deja din 16 iunie, îi obligă acum pe șoferi să folosească luminile de întâlnire sau faza scurtă, așa cum mai sunt acestea cunoscute, și atunci când circulă, în timpul zilei, pe drumurile naționale sau pe cele județene. Despre aceasta modificare a legislației a vorbit recent și youtuber-ul Tavi Perțea, polițist de meserie, acesta încercând să aducă șoferilor toate lămuririle necesare în acest sens.

Ultima prevedere legislativă în acest sens modifică Art. 44, Alin. (2) din Legea 168/2023 astfel: ”În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Care este sancțiunea pentru nerespectarea acestei modificări a Codului Rutier

Legiuitorul specifică, așadar, extrem de clar, că această obligație se aplică acum “pe toate categoriile de drumuri publice”. Astfel, aceasta obligație nu se mai limitează ca până acum la autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale europene. În aceste condiții, indiferent despre ce tip de drum vorbim, conducătorul auto are obligația de a folosi și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.

Analizând în continuare noul text al legii, observăm că modificarea publicată în Monitorul Oficial face referire la “luminile de întălnire” SAU la “luminile pentru circulația diurnă”. Așadar, șoferii trebuie să știe că nu este nevoie ca ambele lumini, atât faza scurtă, cât și așa numitele day light-uri, să fie aprinse în același timp. În cazul în care șoferul preferă să circule cu day light-urile aprinse în locul fazei scurte, Tavi Perțea face mențiunea că aceștia trebuie să se asigure că au niște day light-uri omologate, ci nu unele montate suplimentar pe mașină.

Nerespectarea acestei obligații va atrage o amendă contravențională în valoare de 290 de lei, respectiv 145 de lei în cazul în care este plătită în decurs de 15 zile. Pe lângă sancțiunea amenzii, șoferii vor mai acumula și 2 puncte de penalizare.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide