Concepte uitate: Peugeot Oxia din 1988, un supercar de 670 de CP, mult prea modern pentru acele vremuri – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan acum 6 ani Știri auto

 


1988 este anul când Peugeot a fabricat Oxia – un supercar capabil să ”lovească” 350 de kilometri pe oră. Din punct de vedere tehnic, Oxia se mândrea cu un motor V6 biturbo de 2,8 litri, montat central, ce producea 670 CP (500 kW) şi 720 Nm, şi o cutie manuală cu şase. Greutatea acestei maşini era de 1,360 de kg, scrie Motor1.com.
 
Numit astfel după o regiune de pe Marte, Oxia a fost cu adevărat o piesă minunată de inginerie, oferind un corp extrem de uşor realizat dintr-o combinatie de fibra de carbon şi Kevlar, pe o structură de tip fagure din aluminiu. Întregul şasiu cântărea doar 81,6 kg. 
 

Conceptul reprezenta o maşina de curse pentru şoselele normale, şi trebuie să recunoaştem că depăşea perfarmanţele majorităţii maşinilor produse la sfârşitul anilor ’80.

Partea interesantă este că cei de la Peugeot i-au stabilit viteza maximă la 300 de km/h, doar că OXIA condusă de pilotul Michelin Jean-Philippe Vittecocq, pe pista de la Nardo, a reuşit să atingă 350 de km/h.

Aceasta ajungea de la 0-96 km/h în mai puţin de cinci secunde, dovedind că maşina a fost în unele privinţe înaintea timpului său.

Pe lângă specificatiile sale remarcabile, Oxia venea şi cu o formă futuristă şi un interior foarte modern pentru acele zile. Avea uşi tip fluture, scaune reglabile electric şi CD player, care au fost, de asemenea, nişte dotări destul de interesante pentru o maşină din acea epocă. 

GALERIE FOTO
Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006, când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian

Comentarii
Inchide