Condițiile în care autorizația de circulație provizorie se prelungește automat

Autor: George Cristea 30 oct. 2020 Știri auto

Pe perioada stării de alertă, ca și în cazul stării de urgență, valabilitatea anumitor acte emise de autorități se prelungește automat, în anumite condiții. Printre acestea se numără permisul de conducere și autorizația de circulație provizorie. Iată care sunt condițiile în care autorizația de circulație provizorie (sau permisul de conducere) se prelungește automat.

Intră în Galeria FOTO

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) s-a confruntat cu o creștere semnificativă a cererilor de preschimbare a unor documente. În aceste condiții, DRPCIV amintește, într-un comunicat, că valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.

Prevederea este inclusă în legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și se referă în principal la permisele de conducere, autorizațiile de circulație provizorii și alte acte care au legătură cu înmatricularea, înregistrarea și radierea unui vehicul.

Când își pierde valabilitatea autorizația de circulație provizorie, chiar și în starea de alertă

Prin urmare, valabilitatea documentelor emise de serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor ce expiră în perioada stării de alertă se păstrează până la trei luni după încheierea acestei stări. În categoria actelor emise de serviciile de permise și înmatriculări auto care-și păstrează valabilitatea pe perioada stării de urgență și trei luni după încheierea ei intră, pe lângă autorizația de circulație provizorie, permisele de conducere, dar și certificatele de înmatriculare și permisele auto provizorii (cu valabilitate de 15 zile).

Potrivit comunicatului DRPCIV, valabilitatea autorizației de circulație provizorie se păstrează cu o condiție: existența unei polițe RCA valabile pentru mașina înscrisă în document. Astfel, odată cu expirarea poliței RCA (în cazul în care aceasta a fost cumpărată pe o perioadă limitată), încetează și valabilitatea autorizației de circulație provizorie.

Având în vedere că starea de alertă a fost prelungită până spre jumătatea lunii noiembrie, valabilitatea documentelor expirate în această perioadă se va menține până, cel puțin, spre mijlocul lunii februarie 2021.

O prevedere similară, instituită prin ordonanță militară, a existat și în perioada stării de urgență. Ca și acum, actele își prelungeau automat valabilitatea până la 90 de zile după încheierea stării de urgență.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide