Oficial: Lista cu actele care își prelungesc valabilitatea în perioada stării de urgență

Autor: ProMotor 07 apr. 2020 Știri auto
Oficial: Lista cu actele care își prelungesc valabilitatea în perioada stării de urgență

Pe perioada în care este declarată starea de urgență, valabilitatea actelor emise de autorități se prelungește automat. Această prevedere a fost anunțată încă de la declararea stării de urgență, dar abia acum guvernul a precizat care sunt exact actele la care se referă decizia prelungirii valabilității. În continuare vă prezentăm lista cu actele care își prelungesc valabilitatea în perioada stării de urgență.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat o listă cu actele care își prelungesc valabilitatea pe perioada stării de urgență. Decizia vine după ce majoritatea instituțiilor din țara noastră a decis să limiteze interacțiunea directă a angajaților cu cetățenii, iar alte instituții au suspendat complet activitatea cu publicul.

Cărțile de identitate și vizele de flotant își vor menține valabilitatea în perioada stării de urgență, acest lucru fiind prevăzut în decretul privind instituirea stării de urgență. Potrivit Ordonanaței Militare nr. 3/2020, cei cărora le expiră buletinul în perioada stării de urgență au la dispoziție trei luni de la ridicarea stării de urgență pentru înnoirea documentelor.

În cazuri excepționale, ce au la bază motive medicale, pierderea, furtul sau distrugerea actului de identitate, cei interesați pot solicita eliberarea unui nou act de identitate sau a unei noi vize de flotant exclusiv prin programarea telefonică, în prealabil, la numărul de telefon precizat pe site-ul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor competent.

Permisul de conducere, autorizațiile de circulație provizorie și dovezile înlocuitoare își mențin și acestea valabilitatea pe perioada stării de urgență, în anumite condiții. Potrivit

Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), toate actele emise de serviciile teritoriale ale direcției sunt valabile pe toată perioada aplicării stării de urgență, adică permisele de conducere, autorizațiile de circulație provizorie, dar și dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare și ale permiselor de conducere.

Dovezile sunt valabile până la primirea de către titulari/deținători a certificatelor/permiselor de conducere livrate de către DRPCIV, prin serviciile poștale. Atenție! În această categorie nu intră dovezile înlocuitoare cu drept de circulație ale permiselor de conducere care se eliberează de serviciile rutiere în cazul unor abateri la regimul circulației.

De asemenea, cei ce beneficiază de prelungirea valabilității acestor documente pe perioada în care este instituită starea de urgență au la dispoziție trei luni de la încheierea acesteia pentru a depune cererile de preschimbarea a documentelor.

În cazul în care, anterior declarării stării de urgență în țara noastră, fusese aprobată prelungirea dovezilor înlocuitoare cu drept de circulație ale permisului de conducere, cei interesați nu mai sunt nevoiți să depună cereri de prelungire, acest lucru făcându-se automat în această perioadă.

Totodată, își păstrează valabilitatea timp de 90 de zile de la încetarea stării de urgență documentele care expiră în timpul acesteia și care sunt necesare operațiunilor de înmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare a permisului de conducere, precum certificatul de autenticitate, fișa medicală, dosarul de școlarizare etc.

Certificatele de cazier judiciar și adeverințele de integritate comportamentală pot fi emise de structurile specializate ale Inspectoratului General al Poliției Române pe durata stării de urgență în cazul în care acestea sunt necesare pentru dosare de concurs, angajare, licitație și altele la instituțiile publice sau organele de specialitate ale administrației publice. Se recomandă pe cât posibil utilizarea mijloacelor de comunicare online, pentru evitarea prezentării persoanelor interesate la ghișeu.

Documentele eliberate cetățenilor străini de către Inspectoratul General pentru Imigrări, precum permise de ședere, avize de angajare/detașare, decizii de returnare, certificate de înregistrare a rezidenței sau cărți de rezidență eliberate cetățenilor europeni, documentele de călătorie emise beneficiarilor unei forme de protecție internațională și persoanelor fără cetățenie sau documentele temporare de identitate ale solicitanților de azil se supun acelorași reguli, respectiv vor avea valabilitatea prelungită cu 90 de zile de la ridicarea stării de urgență.

Pentru situații de urgență sau care nu suferă amânare, cetățenii străini pot utiliza mijloacele electronice de comunicare la distanță cu structura competentă teritorial, precum aplicația portaligi.mai.gov.ro, corespondență poștală sau alte mijloace conform datelor de contact ce se regăsesc pe site-ul igi.mai.gov.ro.

Valabilitatea pașapoartelor nu se prelungește automat pe perioada stării de urgență. În cazuirile excepționale în care titularul unui pașaport exprirat are nevoie de înlocuirea acestuia, va trebui să se prezinte personal la serviciul de pașapoarte teritorial, după ce s-au înregistrat online pe site-ul www.epasapoarte.ro.

Totodată, aceștia trebuie să motiveze necesitatea efectuării unei deplasări în afara granițelor, măsura fiind programată să se aplice pe toate perioada în care este instituită starea de urgență, cu posibilitatea de prelungire.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide