Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să parchezi gratis în București

Autor: Elena Luchian 28 mai 2021 Știri auto

Parcările s-au scumpit semnificativ în București în ultimii ani. În zona 1 a Capitalei, o oră de parcare costă 10 lei pe oră. Dar ce condiții trebuie să îndeplinești ca să parchezi gratis?

GALERIE FOTO

Există mașini care parchează gratis în București. Potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 140/2016, șoferii pot cere viniete pentru parcarea gratuită a autoturismelor. Sunt condiții pe care aceștia trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de gratuitate.

Direcția Parcaje – Administrația Străzilor București emite astfel de viniete care permit parcarea gratuită. Acestea sunt valabile în parcaje publice de utilitate generală. Vinieta asigură utilizarea locului de parcare fără achitarea tarifului aferent, acolo unde există locuri libere. Nu se vor păstra locuri libere anume pentru mașinile cu emisii zero sau emisii reduse.

Dacă vrei să parchezi gratis în București trebuie să știi că mașina ta trebuie să aibă un anumit tip de propulsie. Gratuitatea este valabilă exclusiv pentru mașinile electrice sau hibride.

Astfel, vehiculele “verzi” pot parca fără ca posesorul lor să achite taxa de parcare chiar și în zona 1 din București. Acolo costul unei ore de parcare este de 10 lei.

Ce trebuie să faci dacă vrei să parchezi gratis în București?

Posesorii de mașini electrice sau hibride pot depune solicitări pentru eliberarea unei viniete pentru parcare la Administrația Străzilor București, cu sediul în sectorul 1. Formularul tip poate fi descărcat de pe site sau completat la sediul instituției.

Cei care folosesc autoturisme aflate în perioada derulării unui contract de leasing este necesară împuternicira emisă de societatea de leasing.

Vinietele sunt valabile un an de la data emiterii. Procedura rămâne aceeași pentru reînnoirea lor.

Autoritățile încearcă să încurajeze astfel utilizarea unor vehicule mai puțin poluante.

Metrorex a anunțat că și posesorii de abonamente de metrou, indiferent de perioada pentru care sunt achiziționate, pot parca gratis la Terminalul Multimodal Străulești. Nu este însă o măsură recentă. Același anunț a fost făcut anul trecut.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide