Controlorii de bilete ai STB primesc întăriri. Controale la sânge de la 1 septembrie

Autor: Cristian Agatie 19 aug. 2021 Știri auto

Controlorii de bilete ai STB primesc întăriri în lupta loc cu călătorii care nu-și plătesc călătoria. Controale la sânge vor fi desfășurate în colaborare cu Poliția, de la 1 septembrie.

Intră în Galeria FOTO

Imaginile de acum 15 ani de pe linia 139, cu autobuze oprite pe marginea drumului și controlate de jandarmi și polițiști, s-ar putea întoarce în peisajul din București. Pe atunci, numai forțele de ordine aveau curajul să controleze călătorii de pe liniile periferice, așa cum era 139 (spre ferentari) sau 117 (spre Rahova). Astăzi, STB oscilează între poveștile cu turiști străini trași pe sfoară de controlori zeloși și rata enormă a celor care nu plătesc bilete și nici nu sunt sancționați.

Potrivit unei statistici a Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), Doar 10 % dintre călătorii care folosesc transportul în comun de suprafață din București și Ilfov își plătesc biletul. Practic, potrivit datelor oficiale, 210 500 de călători au bilete valabile în fiecare zi la o estimare de aprox. 2,1 milioane de călători/zi.

În această situație, TPBI anunță că va intensifica acțiunile de control de la 1 septembrie, iar  controlorii vor fi însoțiți de polițiști.. Data de 1 septembrie a fost aleasă pentru că perioada concediile se încheie iar traficul de călători crește substanțial, în special după începerea școlilor.

Controlorii STB primesc întăriri. Numai 10% din călători plătesc biletul

„Foarte mulți petenți reclamă faptul că în rândul călătorilor există persoane care nu dețin titlu de călătorie, dar, printr-un comportament agresiv față de echipele de control, nu sunt sancționați. Pentru a evita potențialele conflicte, TPBI a obținut sprijinul autorităților locale, care vor asigura prezența unor reprezentanți ai poliției în cadrul echipelor de control”, se arată în comunicatul TPBI.

Pentru călătoriile cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul pe liniile STB, pasagerii pot folosi un card de transport, pot plăti biletele sau abonamentul cu ajutorul aplicației 24Pay sau prin SMS. În paralel, există și opțiunea de plată a călătoriei cu un card bancar contactless direct la validator. Această variantă poate fi folosită în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro Hybrid sau pe liniile de tramvai 1/10 și 41.

Suprataxa pentru călătorii prinși fără bilet este de 80 de lei (echivalentul unui abonament lunar pe toate liniile), iar călătorii frauduloși care acceptă să o plătească pot utiliza cardul de suprataxă ca titlu valabil de călătorie în ziua respectivă.

A fost mărită și amenda pentru contravenienții care nu achită suprataxa, aceștia fiind obligați să plătească între 300 și 500 de lei după încheierea procesului verbal.

Pentru a diversifica opțiunile de plată, TPBI a introdus la 1 august 2021 o ofertă tarifară nouă, care este integrată cu transportul regional și cu metroul și face apel la călători să nu mai circule cu mijloacele de transport în comun fără bilet sau abonament.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide