Coșmarul șoferilor se apropie de sfârșit: Începe proiectarea drumului expres București – Alexandria

Autor: George Cristea 10 mai 2021 Știri auto

Coșmarul șoferilor din sudul țării se apropie de sfârșit: ministrul transporturilor Cătălin Drulă a anunțat că începe proiectarea drumului expres București – Alexandria. Este unul dintre cele mai așteptat e proiecte de infrastructură din sudul României.

Intră în Galeria FOTO

România a început să se miște mai bine la capitolul infrastructură, existând în acest moment numeroase proiecte în derulare la nivelul întregii țări. În curând, acestora li se va adăuga o conexiune de mare viteză care să lege Capitala de Alexandria, în județul Teleorman. Acum, DN6, care leagă cele două orașe, este în mod evident depășit în ceea ce privește capacitatea de trafic. Aici se produc adesea ambuteiaje, dar și unele dintre cele mai grave accidente rutiere.

Anunțul a fost făcut ca de obicei pe Facebook de ministrul Transporturilor Cătălin Drulă. În această fază este vorba doar de licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză București – Alexandria. Viitorul drum expres va fi proiectat pe baza unui nou tip de caiet de sarcini, care va lăsa mai multă libertate constructorului.

Începe proiectarea drumului expres București – Alexandria. Nouă procedură de licitație

„CNAIR a lansat licitaţia pentru unul dintre cele mai aşteptate proiecte din sudul ţării: drumul de mare viteză care va lega Bucureştiul de Alexandria. Drumul naţional actual DN6 este demult depăşit în termeni de capacitate, traficul fiind de zeci de mii de vehicule pe zi. În plus, ca toate drumurile noastre naţionale, străbate foarte multe localităţi”, a menţionat Drulă în postarea de pe Facebook.

Licitația este bazată pe noul model de caiet de sarcini dezvoltat în iarnă de CNAIR. Din contract, va rezulta un „preliminary design”, o documentație cu un nivel de detaliu apropiat de un proiect tehnic, dar care totuși va lăsa libertate constructorilor să vină cu soluții inovatoare și să facă ajustări tehnologice pe design.

Potrivit lui Drulă, pe același model de caiet de sarcini se lansa foarte curând licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză Craiova – Lugoj (cu o lungime de 250 de km). Acesta va extinde culoarul de mare viteză spre vestul țării în parte sudică a României.

Drumurile expres sunt o variantă mai ieftină la autostrăzi, diferența constând în lățimea benzilor de rulare și facilitățile oferite șoferilor.  Ca și autostrăzile, drumurile expres ocolesc localitățile, ceea ce contribuie la creșterea vitezei de deplasare. În România există în prezent mai multe drumuri expres aflate în construcție, cel mai avansat proiect fiind cel care leagă Piteștiul de Craiova.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide