Cotațiile petrolului, în creștere accelerată. Ce se întâmplă cu prețul benzinei în România

Autor: George Cristea 06 mart. 2021 Știri auto

Cotațiile petrolului pe piețele internaționale sunt în creștere accelartă, ajungând la cel mai mare nivel din ultimele 14 luni. Prețul benzinei este, de asemenea, în creștere, iar previziunile nu sunt deloc optimiste.

Intră în Galeria FOTO

Preţurile petrolului au crescut cu peste 2% vineri, atingând cel mai mare nivel din aproape 14 luni. S-a întâmplat după ce Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) şi aliaţii săi au convenit să nu mărească oferta în aprilie, în condiţiile în care aşteaptă o recuperare mai consistentă a cererii, relatează Reuters.

La termen, ţiţeiul Brent a crescut cu 1,75 dolari, sau cu 2,6%, la 68,49 dolari pe baril, iar petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 1,49 dolari, sau 2,3%, până la 65,32 dolari pe baril. Ambele contracte au crescut cu mai mult de 4% joi după ce OPEC şi aliaţii săi, care formează OPEC+, au extins şi în aprilie actualele limitări în furnizare, acordând mici scutiri Rusiei şi Kazahstanului.

Creșterea cotațiilor petrolului are legătură cu succesul programelor de vaccinare anti-COVID din întreaga lume, care alimentează optimismul privind redeschiderea economiilor. Se anticipează astfel o creștere a cererii de produse petroliere în perioada următoare, astfel că tendința de creștere a cotațiilor petrolului se va menține.

Cotațiile petrolului, în creștere accelerată. Ce se întâmplă cu prețul benzinei

Chiar dacă prețul petrolului nu reprezintă o parte semnificativă din prețul la pompă al benzinei și motorinei, așteptăm ca acestea să se majoreze în continuare. Distribuitorii de carburanți din România au folosit întotdeauna pretextul scumpirii petrolului pentru a ridica prețul benzinei și motorinei, uitând să facă operațiunea inversă în aceeași proporție atunci când petrolul se ieftinește.

Este ceea ce se întâmplă deja cu prețurile carburanților din România, care au pornit pe o pantă ascendentă încă din luna februarie. Potrivit Monitorului Prețurilor, prețul benzinei era în București, pe 6 martie, de circa 5,30 lei pe litru, în timp ce motorina standard are un preț mediu de 5,35 lei pe litru. Valorile sunt cu circa 10-15 bani mai mari decât cele înregistrate în urmă cu două săptămâni, când a început creșterea accelerată a prețurilor carburanților.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de motorină s-a majorat cu 6,0%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 15.0 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, majorarea este cu 5,8%, ceea ce face plinul de combustibil mai scump cu 14,5 lei. România este, totuși pe locul al 2-lea în Uniunea Europeana în topul țărilor cu cele mai mici prețuri la benzină, după Bulgaria, și pe locul 3 la motorină, după Bulgaria și Cehia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide