Scumpiri semnificative ale carburanților. Cât a ajuns să coste benzina

Autor: George Cristea 23 feb. 2021 Știri auto

Piața de distribuție a produselor petroliere înregistrează scumpiri semnificative ale carburanților. Sunt mai multe motive care au dus la creșterea prețurilor. Iată cât a ajuns să coste benzina.

Intră în Galeria FOTO

Șoferii care au alimentat săptămâna aceasta au remarcat, cu siguranță, că prețurile carburanților au crescut semnificativ. De la cotații de 4,75-4,90 lei pentru un litru de combustibil, prețurile au sărit la peste 5,15 lei. În funcție de stația de alimentare, pentru un litru de benzină standard șoferii au avut de plătit chiar și 5,30 lei. Noile prețuri sunt, practic, aproape de nivelul de dinainte de criza medicală generată de pandemie.

Motivele creșterii prețurilor sunt multiple, iar companiile petroliere arată cu degetul spre creșterea accizelor, dar și pe evoluția cotațiilor barilului de petrol. La rândul său, prețul petrolului a crescut ca urmare a reluării activităților din industrie și creșterea cererii pentru produse petroliere. Creșterile sunt semnificative față de lunile anterioare.

Scumpiri semnificative ale carburanților: Cel puțin 50 de bani pe litru într-o săptămână

Cei care au venit la pompă luni, 22 februarie, au plătit pentru un litru de benzină 5,15 lei, iar pentru motorină 5,24.  Asta în timp ce în noiembrie 2020 plăteam pentru un litru de benzină 4,43 lei, iar pentru motorină 4,38 lei. Prin urmare, indiferent de combustibilul folosit, acum plătim cu peste 70 de bani mai mult față de cât plăteam în urmă cu 3 luni.

Economiștii avertizează că dacă trendul continuă, va declanșa scumpiri în lanț. Asta deoarece prețurile carburanților afectează toată gama de produse, indiferent de natura acestora. Costurile de transport reprezinte o parte importantă a prețului de comercializare.

„Este o creștere a cotațiilor atât la benzină cât și la motorină, trend de creștere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este și un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize și taxe care merg la bugetul stat, dar pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflectă în creșterea costurile mărfurilor transportate”, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de combustibil (benzină și motorină) s-a majorat cu 4.4%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 11.0 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.  În aceasta perioada România se afla pe locul al 2-lea în Uniunea Europeana în topul țărilor cu cele mai mici prețuri la carburanți, după Bulgaria.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide