Cotațiile petrolului pe piețele internaționale au crescut semnificativ. Ce se întâmplă cu prețul benzinei

Autor: George Cristea acum 4 luni Știri

Cotațiile petrolului pe piețele internaționale au crescut semnificativ în primele zile ale anului, pe fondul optimismului generat de vaccinări și redeschiderea economiei. Iată ce se întâmplă în acest context cu prețul benzinei.

Preţurile petrolului au atins luni maximul mai multor luni, pe fondul aşteptărilor că OPEC şi aliaţii ar putea limita în februarie producţia la nivelurile actuale, în condiţiile în care pandemia menţine îngrijorările legate de evoluţia cererii, relatează Reuters. Preţurile au crescut în concordanţă cu pieţele financiare, preţul futures pentru petrolul Brent ajungând la 53,17 dolari pe baril, cel mai mare din martie 2020. Petrolul american WTI a atins 49,71 dolari pe baril, cel mai mare din februarie 2020.

Mohammad Barkindo, secretar general al Organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (OPEC), a declarat duminică că, deşi se aşteaptă ca cererea de ţiţei să crească cu 5,9 milioane de barili pe zi (bpd) la 95,9 milioane bpd în acest an, grupul vede o mulţime de riscuri în prima jumătate a anului 2021. „Abia începem să ieşim dintr-un an de tăieri investiţionale profunde, de pierderi uriaşe de locuri de muncă şi cea mai gravă scădere a cererii de ţiţei înregistrată”, a spus el. Preţurile au închis anul 2020 cu aproximativ 20% sub media anului 2019.

Cotațiile petrolului au crescut: Ce se întâmplă cu prețul benzinei

OPEC şi producătorii aliaţi, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC +, au decis luna trecută să crească producţia cu 500.000 de barili pe zi în ianuarie, anticipând o creştere a cererii şi au convenit să se întâlnească în fiecare lună pentru a revizui producţia. Analiştii de la Energy Aspects şi RBC Capital au declarat că OPEC+ va menţine probabil nivelurile de producţie din ianuarie şi în februarie.

Intră în Galeria FOTO

O creștere semnificativă a cotațiilor petrolului nu poate rămâne fără urmări pe piața combustibililor din țara noastră. O creștere a prețului țițeiului va duce, de asemenea, la o majorare a prețului la pompă al carburanților, chiar dacă într-o măsură mai mică. Prețurile benzinei și motorinei s-au majorat deja la început de an, ca urmare a introducerii noului nivel de accizare. Potrivit Monitorului Prețurilor, prețul benzinei este în București, în acest moment, de circa 4,85 lei per litru, în timp ce motorina standard are un preț mediu de 4,90 lei.Comentarii
Inchide