Criza COVID: Producătorii auto au împrumutat peste 100 de miliarde de euro pentru a putea rezista

Autor: George Cristea acum 2 ani Știri auto
Criza COVID: Producătorii auto au împrumutat peste 100 de miliarde de euro pentru a putea rezista

În contextul crizei COVID, producătorii auto din lumea întreagă au împrumutat peste 100 de miliarde de euro pentru a putea rezista condițiilor dificile ale pieței. Cea mai mare parte a acestor împrumuturi a fost contractată în luna martie, în perioada în care majoritatea țărilor a impus carantină.

Suma totală împrumutată de producătorii aută pentru a face față provocărilor generate de epidemia de coronavirus este una gigantică, potrivit Autonews. Astfel, valoarea totală a împrumuturilor a depăşit 132 miliarde de dolari, pe fondul restricţiilor de circulaţie impuse în martie ca măsură de protecţie a răspândirii virusului. Din suma totală, 79 miliarde de euro au fost împrumuturi noi, iar 53 miliarde de dolari au fost refinanţări de credite.

Cât au împrumutat producătorii auto în criza COVID și ce înseamnă acest lucru?

Potrivit unui raport Bloomberg, 80% dintre împrumuturile făcute în acest au atins maximul în lunile martie-iunie. În iulie, împrumuturile s-au redus la mai puţin de 100 miliarde dolari, iar unele companii au început deja să achite împrumuturile făcute.

Producătorul auto american Ford Motors a precizat că, în 27 iulie, a achitat 7,7 miliarde de dolari din facilitatea de creditare reînnoibilă automat, de 15,4 miliarde de dolari. Ford prognozează un profit înainte de taxe între 500 de milioane şi 1,5 miliarde de dolari în trimestrul trei şi la pierderi în trimestrul patru. Ford a înregistrat, în T2/2020, un profit net 1,1 miliarde de dolari, sau 0,28 dolari pe acţiune, faţă de un profit de 100 milioane de dolari, sau 0,04 dolari pe acţiune, înregistrat anul trecut. Şi gigantul auto Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a achitat o parte din împrumutul său de 3,5 miliarde euro.

Asociaţia producătorilor de autoturisme din Europa (ACEA) a estimat că, în perioada în care fabricile au fost închise din cauza crizei Covid-19, Germania a ratat o producţie de peste 600.000 de maşini şi este urmată de Spania, Franţa, Marea Britanie. România este pe locul 9 în topul pierderilor, cu aproape 70.000 de maşini pe care nu le-a produs, înaintea Ungariei, Portugaliei, Belgiei. În total, numărul maşinilor care nu au mai ieşit pe poarta fabricilor din Europa ajunge la 2,3 milioane.
Comentarii
Inchide