Criza șoferilor accelerează introducerea camioanelor autonome în Europa

Autor: Cristian Agatie 18 sept. 2021 Știri auto

Șoferii de camioane sunt o specie greu de găsit în aceste vremuri, întreaga lume confruntându-se cu o criză din această cauză. Iată de ce criza șoferilor accelerează introducerea camioanelor autonome în Europa.

Intră în Galeria FOTO

Din ce în ce mai puțini tineri doresc să facă meseria de șofer, iar acest lucru a declanșat o adevărată criză la nivelul întregii lumi. Motivele pentru care noile generații nu sunt atrase de această profesie țin de condițiile dificile de muncă, timpul lung în care aceștia lipsesc de acasă (ceea ce le afectează viața familială) și salariului care nu este tocmai ofertant.

În aceste condiții, companiile din transporturi se confruntă cu probleme mari, fiind nevoie la nivel european de cel puțin 400.000 de șoferi pentru a ocupa posturile vacante la nivelul industriei. O soluție la această penurie de șoferi o reprezintă camioanele autonome, multe companii grăbindu-se să fie primele pe piață cu un camion fără șofer. Una dintre aceste companii este TuSimple, fondată în 2015 în Statele Unite. Aceasta nu produce camioane, dar le adaptează pe cele ale producătorilor consacrați pentru a rula fără șofer.

TuSimple a finalizat până în acest moment aproximativ 3,2 milioane de kilometri de teste rutiere cu cele 70 de camioane prototip, în SUA, China și Europa, relatează CNN. TuSimple are oferte de la doi dintre cei mai mari producători de camioane din lume – Navistar în SUA și Traton, compania de camioane a Volkswagen din Europa, pentru a proiecta și construi modele complet autonome, pe care speră să o lanseze până în 2024.

Criza șoferilor accelerează introducerea camioanelor autonome. Când vor putea circula legal în Europa

TuSimple organizează acum primele teste complet autonome, fără un șofer de siguranță în cabină, iar rezultatele lor vor indica dacă compania își poate îndeplini obiectivul de a lansa propriile camioane până în 2024. Peste 7.000 de camioane autonome au fost deja rezervate doar în SUA.

Compania adaugă unui camion produs în serie o tehnologie de aproximativ 50.000 de dolari, care îl va face complet autonom, prețul final ajungând să fie de aproximativ 200.000 de dolari. Potrivit lui Cheng Lu, cel care este și președinte al Consiliului de administrație al companiei, pentru o firmă de transport, acest preț va fi mai rezonabil decât un camion normal, la care trebuie să adauge permanent costurile legate de șofer.

„Dacă luați 50.000 de dolari și îl împărțiți cu 1 milion de mile, durata medie de viață a unui camion, înseamnă că adăugați cinci cenți pe milă. Astăzi, costul direct al forței de muncă este de aproximativ 50% din costul operării unui camion”, a spus Cheng Lu pentru CNN.

Parlamentarii germani au votat la sfârșitul lunii mai un proiect de lege prin care se permite accesul anumitor vehicule autonome, fără șofer, pe drumurile publice. Autoritățile afirmă că acesta poate fi un prim pas important către dezvoltarea tehnologiei la scară largă în Europa.

Legislația va permite prezența pe drumurile federale a unor vehicule cu nivelul 4 de autonomie, ceea ce înseamnă că se pot conduce complet singure, cu o singură condiție: în vehicul să fie permanent un operator uman, în caz de urgențe. După aprobarea de către Camera inferioară, proiectul de lege are nevoie și de aprobarea Camerei superioare a parlamentului pentru a putea intra în vigoare. După aprobare, implementarea ar putea începe chiar din 2022.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Hepta, TuSimple


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide