Cum acorzi prioritate la trecerea de pietoni pe un drum cu două benzi pe sens?

Autor: Radu Țuțulan 26 mai 2024 Știri auto
Cum acorzi prioritate la trecerea de pietoni pe un drum cu două benzi pe sens?

Conducătorii auto sunt obligați să oprească și să permită traversarea persoanelor care se află pe trecerea de pietoni. Iată care sunt regulile de acordare a priorității de traversare la trecerile aflate pe un drum cu două benzi pe sens.

Codul Rutier prevede restricții pentru șoferi, când circulă în apropierea unei treceri pentru pietoni.

Totodată, sunt impuse și obligații pentru pietonii care traversează sau urmează să traverseze un drum public.

În ce situații trebuie șoferii să acorde prioritate pietonilor

Sunt mai multe situații în care șoferii trebuie să acorde prioritate pietonilor:

  • când semaforul adresat pietonilor este verde, iar cel pentru vehicule e roșu sau galben intermitent;
  • la întâlnirea unei treceri pentru pietoni;
  • la întâlnirea unui semafor verde-intermitent, care permite efectuarea unui viraj după ce se acordă prioritate de trecere tuturor celorlalți participanți la trafic.

De asemenea, pietonii pot traversa pe la colțul străzii, dacă în zonă nu e amenajată o trecere. Dar în această situație, șoferii au prioritate, iar pietonii nu pot traversa decât după ce trec mașinile.

În ce situații e interzisă traversarea, chiar și pe la trecerea de pietoni

Sunt mai multe situații în care traversarea drumului, chiar și pe la trecea de pietoni, este interzisă.

Conform legii, prin Art. 167 se interzice pietonilor și persoanelor asimilate acestora:

  • să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
  • să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
  • să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
  • să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
  • să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei.

Cum acorzi prioritate la trecerea de pietoni pe un drum cu două benzi pe sens?

Conform legii, la întâlnirea trecerilor de pietoni, toți șoferii sunt obligați să reducă viteza. În localitate, de exemplu, în zona unei treceri de pietoni nesemaforizată, viteza maximă admisă e de 30 km/h.

Însă, atât în cazul drumurilor cu două sau mai multe benzi de circulație, cât și a celor cu o singură bandă pe sens, șoferii trebuie să acorde prioritate doar atunci când pietonii se află pe sensul lor de mers.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile […] neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului”, stabilește Art. 101 (3-e) din legea rutieră.

Așadar, dacă pietonul începe traversarea din partea opusă de circulație, nu trebuie să oprești. Dar, când se apropie de mijlocul drumului, ești obligat să-i permiți trecerea.

De asemenea, pe străzile cu sens unic, șoferii trebuie să oprească, indiferent că pietonul traversează din dreapta sau din stânga.

Ce obligații are pietonul când traversează strada

Codul Rutier prevede și o serie de obligații pentru pietonii care se angajează în traversarea străzii.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002.

Așadar, chiar dacă șoferii trebui să acorde prioritate pietonilor care traversează pe la trecere, la rândul lor cei care urmează să treacă strada sunt obligați să se asigure.

Deci, nicio persoană nu se poate angaja în traversare decât după ce s-a asigurat că toate vehiculele s-au oprit.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector”, se stabilește prin Art. 72 (4) din legea circulației.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide