Cum arată lucrările pe cei 18 kilometri din lotul 3 al Autostrăzii A0 Sud – VIDEO și GALERIE FOTO

Autor: Bogdan Bârliga 20 apr. 2023 Știri auto

Cu două luni în urmă Asociația Pro Infrastructură (API) atrăgea atenția în legătură cu lucrările de pe lotul 3 al Autostrăzii A0 Sud. Reprezentații acestei organizații susțineau că termenul de finalizare anunțat de autorități este nerealist.

La acel moment ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirma că vom circula pe acest sector de drum la finalul acestui an. Dar în luna februarie firma grecească Aktor se afla la un progres fizic de aproximativ 30% după 16 luni din cele 30 pe care le are la dispoziție pentru execuție.

Acum Asociația Pro Infrastructură a revenit pe acest șantier și veștile sunt tot neplăcute: practic stadiul lucrărilor este la fel ca în luna februarie.

Probleme mari pe lotul 3 Autostrăzii A0 Sud

„Hat trick cu declarații aiuritoare marca Grindeanu. După ce în 27 ianuarie ministrul ne anunța că DEx6 Galați-Brăila se deschide în 2023, iar pe 10 februarie încerca să ne convingă că nu poate face nimic pe Centura Timișoara în problema Urseni, acum două zile inventează cea mai bună glumă din mandat: Aktor inaugurează în 2023 lotul 3 din Autostrada A0 Sud, adică „vii pe autostradă de la Pitești și te duci până la Constanța doar pe autostradă”, se arata într-o postare din luna februarie de pe o rețea socială a Asociației Pro Infrastructura (API).

În luna aprilie lucrurile par să fie la fel în teren și API acuză constructorul grec că bate pasul pe loc și din acest motiv termenul de finalizare nu are nicio șansă să fie respectat.

„La un an și jumătate de la emiterea ordinului de începere lucrări (25.10.2021), stadiul fizic pe cei 18 kilometri dintre Bâcu și Bragadiru abia dacă depășește 30% dar constructorul grec promite cu tupeu în stânga și în dreapta că atinge 50% la sfârșitul lui mai (2023). Deci dacă a făcut 30-35% în 17-18 luni, va face 15-20% în mai puțin de două! Sigur că da, într-un univers paralel este deja la 100%, însă în acesta are termen contractual aprilie 2024 și, dacă va menține mobilizarea la mișto de până acum, cu mare dificultate va deschide circulația în decembrie 2024” se arată într-o nouă postare pe contul de Facebook al acestei asociații.

Aktor a încasat penalități de întârziere chiar din faza de proiectare: are ordin de începere aferent proiectării din 23.05.2019, dar i s-a aprobat PAC abia în 11.06.2021, iar autorizația de construire a venit în 01.07.2021.
„Poate n-ar strica să vedem noi penalități aplicate antreprenorului, fiind inadmisibil ca progresul fizic să fie 30-35% la aproximativ 18 luni de la startul lucrărilor, pe un contract semnat în 14.04.2019 care stipulează 12 luni de proiectare și alte 30 de execuție, pe un banal traseu în câmpie de nici 18 km” mai susține API.

Autostrada de Centură a Capitalei – A0 reprezintă un proiect de infrastructură major și foarte important pentru București. Într-un nou clip video publicat pe canalul Youtube BabaDog putem să vedem exact cum arată la începutul lunii aprilie lucrările la lotul 3 al Autostrăzii A0 Sud:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Asociația Pro Infrastructură (API)


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide