Cum arată o Lada 1500 ca acelea din dotarea serviciilor secrete sovietice (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 24 nov. 2021 Știri auto

Lada este o marcă binecunoscută în țara noastră, care și-a găsit destul de mulți clienți în rândul românilor înainte de 1989.

În prezent, modelele ce poartă sigla Lada sunt comercializate de AvtoVAZ, un constructor auto rus cu sediul în orașul Toliatti. Lucrurile nu au stat, însă, întotdeauna așa deoarece mașinile destinate pieței interne din fosta URSS încă din anul 1970 erau vândute sub brandul Jiguli.

Toate modelele clasice Lada erau construite pe platforma tehnică împrumutată de la legendarul model Fiat 124. Ulterior, sovieticii au dezvoltat și alte motorizări pentru Lada, însă unele versiuni ale acestui automobil au primit motorul de tip Wankel cu rotor, după principiul celui montat pe Mazda RX8, spre exemplu.

Lada cu motor Wankel de 120 CP

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Acest motor este tot cu combustie internă, însă mișcarea de rotație se obține nu printr-un mecanism bielă-manivelă, ci cu ajutorul unui piston rotativ de formă triunghiulară. Propulsorul a fost inventat de inginerul german Felix Wankel.

În 1973, AvtoVAZ a format un întreg departament ca să studieze posibilitatea devoltării acestor motoare. La început au fost produse doar 50 de unități,cu un prim motor simplu, cu o singură secțiune.

După cum informează Piataauto.md, în primul an, însă, nu mai puțin de 49 dintre acestea au cedat, iar proprietarii mașinilor Lada care erau echipate cu acele motoare au primit altele obișnuite în locul acestora.

A urmat o serie de motoare experimentale până când cei de la AvtoVAZ au lansat, în anul 1979, un motor cu două secţiuni. Acesta ava 1.100 cmc și dezvolta o putere maximă de 120 CP şi 150 Nm de cuplu. Acest propulsor era la acel moment cel mai potent și fiabil motor produs vreodată de Lada.

Nu au fost, însă, produse foarte multe exemplare Lada cu motor Wankel, dar majoritatea ajungeau în dotarea serviciilor secrete sovietice. Dintre acestea, și mai puține au rezistat peste ani, până în zilele noastre.

Este și cazul mașinii pe care o vei putea vedea „la lucru” în filmulețul de mai jos. Este vorba despre un model Lada 1500 cu motor Wankel de 120 CP

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Capturi YouTube


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide