Sfârșit de drum pentru Lada Niva Legend (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 14 nov. 2021 Știri auto

Grupul AvtoVAZ a anunțat că producția versiunii în cinci uși a legendarului model Lada Niva Legend va fi oprită în luna decembrie. În schimb, varianta în trei uși va fi menținută pe piață până în 2024 când va fi lanst un model complet nou.

Varianta cu ampatament mărit a SUV-ului rusesc (+500 mm) purta numele de cod VAZ-2131 și s-a alăturat amei Niva în anul 1993. Deși,comparativ cu versiunea în trei uși, oferea un spațiu extrem de generos la picioare (+125 mm), Niva în cinci uși nu s-a bucurat de același succes ca „sora” ei din gamă.

Mărturie stau cele doar 100.000 de unități vândute din totalul de peste trei milioane comercializate de la lansarea pe piață a modelului Niva, în 1977, aproximativ 650.000 dintre ele fiind încă în circulație.

Lada Niva Travel, posibil înlocuitor

Explicația pentru care varianta în trei uși cu ampatament mai scurt este mai populară în rândul cumpărătorilor ar fi aceea că are capabilități superioare în „off-road” și este mai eficientă în ceea ce privește consumul de combustibil.

Paradoxal, am spune, deoarece ambele versiuni au primit sub capotă același motor vechi de 1,7 litri, care dezvoltă 82 CP și un cuplu de 129 Nm, ale cărui resurse sunt transmise către toate cele patru roți prin intermediul unei transmisii manuale cu cinci rapoarte.

Potrivit unor surse din interiorul grupului AvtoVAZ, citate de Carscoops.com, fabrica nu a mai primit comenzi la Niva în cinci uși. Decizia celor de la AvtoVAZ de a opri producția în luna decembrie 2021 sau cel mai târziu ianuarie 2022 alimentează zvonurile potrivit cărora proaspătul model revizuit Niva Travel este văzut ca un înlocuitor indirect al Nivei Legend în cinci uși în gama rușilor.

Lada Niva Travel este o versiune actualizată a vechiului AvtoVAZ 2123, care a debutat pe piață în urmă cu 23 de ani și a fost comercializat pe unele piețe sub numele de Chevrolet Niva.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Lada


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide