Cum eviți amenda când faci viraj la stânga? Legea pe care mulți șoferii o încalcă fără să știe

Autor: Radu Țuțulan 17 nov. 2023 Știri auto

Codul Rutier stabilește regulile pe care trebuie să le respecte șoferii, însă mulți încalcă legea când efectuează viraj la stânga, fără să realizeze că riscă să fie amendați și chiar să rămână fără permis.

Atunci când se face schimbarea direcției de mers, în general trebuie să acordăm prioritate. Fie celor care vin din sens opus, fie pietonilor, fie celor care merg în aceeași direcție ca noi. Doar în cazul în care un indicator rutier, semaforul sau un polițist indică altceva, nu suntem obligați să dăm prioritate.

Din păcate, mulți șoferi care fac un viraj la stânga încalcă lege și riscă să fie amendați. Tocmai pentru că nu respectă această regulă generală de acordare a priorității.

Cum faci viraj la stânga corect?

Pentru a face corect viraj la stânga, trebuie să urmezi aceste etape:

  1. dai semnal stânga înainte de a schimba direcția de mers (50 m. în localitate și 100 m. în afara localității)
  2. te încadrezi pe banda din stânga (acolo unde aceasta există) sau cât mai aproape de axul central al drumului
  3. acorzi prioritate de trecere tuturor vehiculelor și pietonilor care au drept de trecere
  4. respecți marcajele de pe șosea (banda care indică locul de oprire/direcția/viteza, etc.)
  5. te asiguri că poți trece fără să blochezi drumul sau intersecția (în cazul în care drumul pe care intri e aglomerat)
  6. menții semnalul de stânga până când efectuezi manevra.

Desigur, trebuie să fii atent la marcajul rutier și la indicatoare. Sunt multe zone și intersecții unde este interzis să faci viraj la stânga sau e obligatoriu să mergi înainte. De asemenea, pe asfalt poți întâlni o linie continuă ori dublă-continuă, ceea ce înseamnă că nu ai voie să depășești axul drumului.

Viraj la stânga prin intersecție semaforizată

Șoferii trebuie să fie atenți când fac viraj la stânga printr-o intersecție semaforizată. Pentru că pot fi montate unul, două sau chiar 3 semafoare, câte unul pentru fiecare direcție de mers.

Dacă în intersecție e un singur semafor, atunci când se face verde iar tu vrei să virezi la stânga, se aplică regula generală de prioritate de dreapta. Când șoferii care vin din sens opus sunt opriți la semafor, poți trece. Dacă nu, atunci trebuie să îi lași să treacă. La fel și în cazul pietonilor, dacă au verde, ești obligat să le acorzi prioritate.

În cazul în care intersecția are și un semafor pentru stânga, atunci va trebui să te raportezi la acesta când faci virajul. În momentul în care se va face verde, vei putea trece fără să acorzi prioritate nimănui, pentru că atât pietonii cât și mașinile din sens opus vor avea roșu. Totuși, e bine să fii vigilent și să te asiguri înainte de a trece, chiar dacă ai verde.

Aceeași regulă e valabilă și în intersecțiile cu trei semafoare. În această situație, cel de-al treilea este destinat șoferilor care virează la dreapta.

Greșeli pe care le fac șoferii când virează la stânga

Neacordarea de prioritate este principala greșeală pe care o fac șoferii când virează la stânga. Din această cauză se produc numeroase accidente de circulație.

Mulți șoferi nu respectă nici indicatoarele sau marcajele rutiere care nu permit efectuarea virajului la stânga.

Iar, o altă problemă des întâlnită, este nerespectarea benzii de pe care se face virajul la stânga. Unii conducători auto îl fac de pe banda destinată celor care merg înainte. Sau chiar de pe cea pentru viraj la dreapta.

Pentru neacordarea de prioritate, de exemplu, Poliția aplică o sancțiune de până la 1.160 de lei și suspendă permisul pentru 60 de zile. Iar dacă din această cauză a avut loc un accident, atunci amenda poate ajunge la 2.900 de lei și carnetul va fi reținut 3 luni.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide