Cum funcționează sistemul de detectare a bicicliștilor oferit de Lexus. 9 din 10 accidente pot fi prevenite

Autor: Adrian Somai 02 sept. 2022 Știri auto

Potrivit statisticilor, într-un număr semnificativ de accidente rutiere, mai mult sau mai puțin grave, sunt implicați bicicliștii.

În multe cazuri, vina aparține chiar bicicliștilor, nu a șoferilor. În multe zone ale lumii, așa cum este și cazul țării noastre, infrastructura pentru bicicliști lipsește aproape cu desăvârșire. Totodată, educația pentru mersul cu bicicleta în trafic nu prea există. Multe dintre aceste accidente sunt provocate însă și de șoferii sau pasagerii dintr-o mașină care sunt neatenți atunci când deschid portierele mașinii.

Lexus, unul dintre cele mai importante nume din industria auto atunci când vine vorba despre sistemele de siguranță auto oferite, a prezentat recent noul e-Latch, un sistem electronic de deschidere a ușilor. Practic, putem vorbi despre un adevărat sistem de detectare a bicicliștilor. Funcționarea acestui sistem are la bază monitorizarea unghiului mort al mașinii, senzorii avertizând în cazul apropierii unui biciclist.

Noul e-Latch este descris ca fiind un sistem electronic de deschidere a portierelor, care este conectat la niște senzori montați în partea din spate a autovehiculului. Senzorii pot detecta o bicicletă, o trotinetă sau orice alt vehicul care se apropie din spate. Atunci când detectează mișcare, sistemul trimite un semnal de alertă către șofer și către pasagerii din mașină prin intermediul unor lumini de avertizare dispuse pe geamul oglinzilor retrovizoare și prin intermediul afișajului instrumentarului de bord. Dacă șoferul încearcă totuși să deschidă ușa, sistemul va emite un nou semnal de avertizare sonor.

9 din 10 accidente pot fi prevenite

Este primul sistem de acest fel dezvoltat vreodată de un producător auto, iar primele reacții se dovedesc a fi extrem de promițătoare. Spre exemplu, specialiștii în siguranță se așteaptă ca acest sistem să contribuie la prevenirea a nu mai puțin de 95% dintre accidentele provocate de deschiderea ușii.

Laura Kenny este una dintre personalitățile care se declară încântată de această nouă tehnologie a celor de la Lexus. De cinci ori medaliată cu aur olimpic în cadrul probelor de ciclism, Laura Kenny crede cu tărie că un astfel de sistem poate preveni o mare parte dintre accidentele provocate de deschiderea portierelor direct în calea bicicliștilor.

VIDEO

Sursa: Lexus 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Lexus


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide