Cum îți poți da seama că o mașină are kilometri dați înapoi? Semne evidente ale unei fraude

Autor: Ionuț Vîlciu 06 mart. 2024 Știri auto

Atunci când vrem să cumpărăm o mașină la mâna a doua trebuie să ne asigurăm că exemplarul ales este în stare bună, în special când vine vorba de starea tehnică. De asemenea, putem verifica și dacă mașina a avut kilometri dați înapoi, pentru a evita eventuale fraude, dar care sunt cele mai bune metode prin care putem face acest lucru?

Alterarea kilometrajului unei mașini este o fraudă pe care unii vânzători necinstiți o fac pentru a extrage mai mulți bani de pe urma unei mașini care, în realitate, a parcurs mult mai mulți kilometri și poate avea probleme ascunse.

Dan Babu de la Mașina Potrivită a publicat un videoclip în care explică modurile în care putem verifica dacă o mașină are kilometri dați înapoi și care pot fi riscurile achiziționării unui astfel de vehicul.

Cum îți poți da seama că o mașină are kilometri măsluiți?

Prima metodă, cea „băbească”, așa cum o denumește Dan, este să ne uităm la principalele elemente din interior. Anume la uzura volanului, a schimbătorului de viteze, a pedalelor, a scaunului șoferului. Totuși, nu este o metodă tocmai precisă și universal valabilă, deoarece aceste elemente pot fi ușor schimbate sau recondiționate.

A doua metodă este verificarea prin intermediul unui tester, dar și aceasta poate avea foarte multe variabile, după cum spune și Dan. Fiecare mașină înregistrează în mod diferit datele de deplasare și își face în mod diferit unele verificări. De asemenea, acuratețea datelor poate fi influențată și de tipul de tester folosit.

Depinde foarte mult și de cel care săvârșește frauda și cât de departe merge cu ea. Dacă dă înapoi doar kilometri afișați pe bord, atunci va fi ușor de depistat frauda cu ajutorul testerului. Sau poate îi modifică și pe cei din datele motorului și transmisiei și șterge și înregistrările din modulul ABS. Astfel, nu este o metodă care poate funcționa în proporție de 100%.

Riscul indus de aceste fraude poate fi unul mic

Există mai multe metode pentru verificare kilometrajului real al mașinii, dar, potrivit lui Dan, aceste modificări prezintă un risc mic pentru cel ce va cumpăra mașina. Astfel, el spune că viața oamenilor nu este pusă într-un pericol iminent, ci că pericolul constă într-o fraudă financiară, deoarece nu doar că un client va fi astfel păcălit în legătură cu mașina pe care o cumpăra, dar ar putea fi nevoit să investească sume importante de bani pentru a rezolva diferite probleme mecanice.

Există alte riscuri foarte mari, acelea fiind ca mașina să fi suferit un accident și să fi fost reparată într-un mod precar sau ca mașina să aibă daune la motor și să se strice imediat ce clientul o cumpără.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide