Cum poți deschide propria spălătorie self service cu jetoane. Pașii care trebuie urmați

Autor: Radu Țuțulan 09 aug. 2023 Știri auto

Tot mai mulți se gândesc să deschidă propria spălătorie self service cu jetoane folosind fonduri europene, pentru că e un business care generează venituri atractive fără un efort prea mare.

O ”spălare” la self-service presupune un cost de aproximativ 5-10 lei și durează cel mult 10 minute. Astfel, dacă spălătoria are 4 stații de spălare, care generează acest venit timp de 24 de ore, atunci posesorul businessului va încasa peste 5.700 de lei pe zi. Desigur, acesta e un caz ideal, în care are clienți non-stop. În realitate, o spălătorie self cu 4 posturi generează, în medie, 1.000-2.000 de lei zilnic, în funcție de zona unde e amplasată.

Oricât de bine ar suna, însă, investiția inițială pe care trebuie să o faci într-o spălătorie self-service este mare și vei avea nevoie de mulți ani de funcționare ca să-ți recuperezi banii. În plus, generează costuri de întreținere, precum achiziția de jetoane, eliminarea apelor uzate, electricitate, repararea defecțiunilor, etc.

Dar, o variantă sunt și fondurile europene, care te pot ajuta să amortizezi mai repede investiția.

Cât costă să deschizi o spălătorie self service

Terenul pe care va fi amenajată spălătoria este primul element generator de costuri, dacă nu se află deja în proprietatea ta. Acesta va costa de la câteva mii de euro, la câteva zeci de mii, poate chiar sute de mii dacă e în centrul Bucureștiului, de exemplu. Sau dacă e luat în chirie, atunci costul se va situa cel mai probabil între 300 și 500 de euro.

Apoi, actele de înființare a firmei și toate autorizațiile te pot costa până la 5.000 de euro.

Construcția stației de spălare va costa, de asemenea, de la cel puțin 15.000 de euro în sus. În plus, trebuie avut în vedere implementarea unui separator de hidrocarburi și uleiuri, pentru a controla scurgerile care pot pătrunde în sistemul de canalizare. Uleiurile generate trebuie stocate într-o modalitate corespunzătoare până când vor fi predate operatorilor economici autorizați să colecteze asemenea deșeuri. Sau te poți racorda la o sursă proprie de apă, epurare și deversare, dar ar presupune o investiție destul de costisitoare.

Echipamentele care vor fi montate și manopera percepută de specialiștii care vin să le pună în funcțiune va fi de 15.000-20.000 de euro pentru fiecare unitate în parte. Deci pentru o spălătorie self, cu 4 posturi, costul echipamentelor este foarte probabil să depășească 60.000 de euro.

Așadar, dacă adunăm toate aceste costuri, fără să luăm în calcul contracte cu furnizorii, vidanjare, tratare ape uzate și alte costuri conexe, pentru a construi ”la cheie” o spălătorie self-service, cu un singur post de spălare, va trebui să avem pregătiți cel puțin 40.000 de euro (fără costul terenului). Iar pentru una cu 4 posturi de spălare, costul se va apropia de 100.000 de euro.

Autorizații necesare pentru spălătorie auto self service

În primul rând, este necesară o autorizație de construire a spălătoriei pe terenul aflat în proprietate sau închiriat. Aceasta se obține de la direcția de urbanism a Primăriei. Conform legii, distanța între spălătorie și geamurile locuințelor din jur trebuie să fie de cel puțin 15 metri.

Tot de la Primărie se obține și autorizația de funcționare, în care se prezintă orarul și tipul de activitate ce urmează să se desfășoare.

Apoi, trebuie obținută o autorizație de mediu, de la sediul județean al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Iar pentru racordarea la propria sursă de apă, epurare și deversare, este nevoie de o autorizație de gospodărire a apelor de la Administrația Națională „Apele Române”.

Nu trebuie uitată nici autorizația de securitate la incendiu de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență.

Spălătorie auto self service cu fonduri europene

Cei care se gândesc să obțină fonduri de la Uniunea Europeană pentru a deschide o spălătorie auto, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Trebuie întocmit un dosar amplu, care necesită multe documente și ulterior o analiză temeinică. Plus că e nevoie să aveți proprii bani pe care să-i investiți și abia apoi să-i recuperați, dacă sunt respectate criteriile stabilite de reprezentanții UE.

Ce trebuie să conțină dosarul:

  • Un plan de afaceri: prin care este detaliat, în general pe o perioadă de 5 ani, cum va evolua business-ul;
  • Strategia de investiții: ce echipamente cumperi, de ce, cât produc, cât consumă, etc.;
  • Valoarea totală a proiectului: cheltuieli estimate cu echipamente, personal, întreținere, etc.;
  • Dovada respectării criteriilor de eligibilitate pentru fondurile europene: vârstă, ocupație, fără datorii la buget, fără condamnări pentru fraude cu fonduri UE, etc.;
  • Identificarea finanțării pentru contribuția proprie: extras de cont, scrisoare de garanție, etc.

De cele mai multe ori, beneficiarii fondurilor europene au apelat la serviciile unei firme specializate pentru a primi ajutor cu deschiderea spălătoriei auto, care s-a ocupat și de întocmirea acestui dosar și de depunerea lui.

Odată întocmit, proiectul se depune la Autoritatea de Management sau Organismul Intermediar al programului. Aceasta este o structură din cadrul autorități publice locale responsabilă cu implementarea programului de finanțare, care deleagă sarcini către Organismul Intermediar (al cărui rol e să asigure implementarea programului și are rol de evaluare a proiectelor).

Etapele ce trebuie parcurse după depunerea proiectului sunt:

  • Evaluarea economico-financiară a dosarului
  • Solicitarea unor eventuale clarificări beneficiarilor pentru revizuirea/completarea dosarului
  • Transmiterea răspunsului la clarificări către Autoritatea de Management/Organismul Intermediar de către solicitant
  • Notificarea solicitantului cu privire la aprobarea proiectului spre finanțare
  • Elaborarea contractului/deciziei de finanțare la nivelul Autorității de Management și transmiterea ei către solicitant în vederea semnării de către reprezentantul legal
  • Semnarea contractului/deciziei de finanțare de către reprezentantul legal al Autorității de Management.

Însă, dacă nu sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate sau apar alte probleme, se dosarul va fi respins și solicitantul trebuie să reia de la zero toată procedura.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide