Cum să ieşi dintr-o maşină care se scufundă | VIDEO

Autor: Marius Vișan 15 iun. 2016 Știri auto
Cum să ieşi dintr-o maşină care se scufundă | VIDEO

 


În ultima perioadă ploile abundente care au căzut în România şi în restul Europei au dus la inundaţii puternice. Majoritatea oamenilor au posibilitatea să vadă astfel de lucruri la televizor, din fericire. Vâzând şi noi aceste imagini ne-a pus întrebarea firească ce ar trebui să facem dacă avem ghinionul să fim surprinşi de o inundaţie, în timp ce ne aflăm la volanul maşinii. Site-ul Popularmechanics.com ne pune la dispoziţie un set de reguli pentru e ieşi cu bine din această situaţie. Conform acestora, o persoană are la dispoziţie aproximativ un minut pentru a ieşi în viaţă dintr-o maşină care se scufundă. Prima condiţie, şi cea mai importantă, este să nu te panichezi.

Regula 1 – Nu pierde timpul sunând la 112. Grăbeşte-te să ieşi din maşină cât mai repede şi abia apoi sună la numărul de urgenţă. Pentru a ieşi cu bine fiecare secundă este extrem de preţioasă, şi de aceea trebuie acţionat rapid. 

Regula 2 – Desprinde centura de siguranţă.

Regula 3 – Nu deschide uşa! Deschiderea uşii este foarte dificilă din cazua presiunii apei, iar dacă totuşi aţi reuşi să o deschideţi prin acest loc ar intra mai multă apă în vehicul şi va accelera scufundarea.

Vei avea de la 30 de secunde până la un minut până când apa va ajunge la partea de jos a geamurilor. După aceea, presiunea apei va face imposibilă lăsarea în jos a acestuia. Pentru cazurile în care geamurile nu pot fi lăsate există dispozitive cu care pot fi sparte. Cel mai facil ar fi un breloc care, în ciuda dimensiunilor reduse, poate sparge cu uşurinţă un geam. 

Regula 4 – Primii vor fi scoşi copiii. Ideal ar fi ca fiecare să iasă pe fereastra cea mai apropaiată locului în care se află, dar copiii se mobilizează mai greu aşa că vor trebui să fie scoşi pe geamul din dreptul părinţilor. Cei mai în vârstă vor fi scoşi primii, iar cel mai mic va fi scos în braţele unuia dintre părinţi.

Regula 5 – Ieşi prin geamul spart şi înota cât mai repede posibil spre uscat. 

Chiar dacă nu reuşeşti să deschizi uşa sau să spargi geamul, iar apa acoperă complet maşina, tot mai ai o şansă de scăpare. Odată maşina umplută presiunea se va agaliza şi vei putea deschide uşa. Dar pentru asta va trebui să nu te panichezi şi să-ţi ţii respiraţia. 


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide