Cum se comportă Dacia Duster facelift pe zăpadă și cât de esențiale sunt tracțiunea 4×4 și roțile de iarnă? (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 04 ian. 2022 Știri auto

Lansat pe piață în septembrie anul trecut, Dacia Duster facelift reprezintă o variantă foarte avantajoasă atunci când vine vorba despre un SUV capabil. Dacă pentru unii este mai puțin interesant pe șosea din cauza cuplului mic de doar 260 Nm, Duster facelift devine atractiv atunci când îl pui la treabă în off-road, prin zăpadă, gheață și noroaie.

Nu numai noi, românii, suntem plăcut impresionați de calitățile SUV-ului autohton. Jurnaliștii cehi au supus la un test „alb” un Duster versiunea 2021 cu motor 1.5 dCi de 110 CP și 260 Nm de cuplu și cutie manuală cu 6 trepte. Cum s-a descurcat în aceste condiții îți vom spune în cele ce urmează.

Tracțiunea 4×4 și roțile de iarnă, esențiale în off-road

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Pentru test a fost ales un teren accidentat, acoperit cu zăpadă, gheață și cu mult noroi în anumite zone. În ciuda condițiilor dificile, Duster-ul s-a comportat mai mult decât onorabil.

SUV-ul a reușit să treacă peste toate denivelările, gropile și șleaurile cu mare ușurință, mai ales când acestea au fost abordate cu viteză foarte mică. Un rol foarte important l-au avut anvelopele de iarnă Good Year EfficientGrip cu dimensiunile 215/60 R17 96H. Suspensia a avut și ea o contribuție determinantă în comportamentul mașinii pe acest tip de teren.

Au existat rampe cu un grad destul de mare de înclinare. Duster-ul nu a pierdut deloc aderența și a putut să le urce cu bine. În aceste situații, rolul primordial l-a avut sistemul de tracțiune 4×4, care și-a făcut treaba foarte bine.

Dacia Duster, un veritabil off-roader

A fost și un moment în care Duster-ul a trebuit să se recunoască învins. Dar, spunem noi, de vină nu a fost mașina, ci șoferul. Urmârind imaginile putem afirma că acesta nu a abordat corect urcarea unei rampe care, deși era destul de înclinată, în mod normal ar fi trebuit trecută cu succes. Mai ales că exista precedentul.

Au fost și porțiuni unde, sub zăpadă, era un start de gheață. Cu toate acestea, la pornirea de pe loc, Duster nu a avut nici o problemă. Toate roțile au reușit să prindă aderența și au pus în mișcare mașina ca și cum pe jos ar fi fost uscat.

Ca o concluzie, Dacia Duster reprezintă o alegere excelentă dacă îți dorești un SUV capabil și ieftin. Are o ținută de drum corectă și este un vehicul ideal în off-road. Iar dacă la toate acestea adăugăm prețul de 19.700 de euro cu TVA putem spune fără teama de a greși că Dacia Duster este un SUV românesc, dar cu capabilități demne de un veritabil off-roader.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Capturi video


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide