Cum sună cel mai mic motor rotativ din lume? Are 2,4 cmc și 0,7 CP! (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 29 iun. 2022 Știri auto

Compania chineză Toyan, care construiește motoare miniaturale funcționale, a produs ceea ce ar putea fi cel mai mic motor rotativ Wankel din lume. Acesta livrează 0,7 cai-putere și are o capacitate cilindrică de doar 2,4 cmc. Cu toate acestea, motorul este capabil să se rotească cu, atenție, 30.000 rotații pe minut!

Acest motor a fost achiziționat de un vlogger american care deține canalul de YouTube „Warped Perception”. Din filmulețul prezentat reiese că, este vorba despre un motor de mici dimensiuni, punerea acestuia în mișcare nu este deloc o sarcină ușoară.

Motorul inventat de Felix Wankel este unul dintre cele mai „guralive” din ultimii ani. Comparativ cu motorul termic, acesta are dezavantajul de a avea un consum mare de combustibil și un nivelul sporit de emisii de CO2. Acestea au și fost motivele pentru care cel mai recent model echipat cu motor rotativ a fost Mazda RX-8 din 2011.

Motorul rotativ Toyan are 2,4 cmc și 0,7 CP!

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Videoclipul ne dezvăluie ceea ce ar putea fi cel mai mic motor rotativ din lume. Acesta ar putea fi chiar mai mic decât motorul rotativ care echipează de obicei o mașină controlată radio. Este vorba despre un motor Toyan RS-S100 cu un singur rotor Wankel. Are doar 2,4 centimetri cubi și produce 0,7 cai-putere, adică 0,5% din puterea unui motor Mazda 13B. Asta înseamnă că, dacă ar avea dimensiunea motorului de pe Mazda RX-7, ar produce de 2,7 ori mai multă putere.

Pentru a-l porni, vlogger-ul american a avut nevoie de un demaror electric și… de câteva tentative nereușite. Odată ce prinde viață, micul motor rotativ urcă în „ture” destul de rapid și atinge 30.000 rpm, funcționând la această turație secunde bune. Trebuie spus că la motorul rotativ, mișcarea de rotație se obține nu printr-un mecanism de tip bielă-manivelă, ci cu ajutorul unui piston rotativ de formă triunghiulară.

Acest lucru este dovedit de vlogger cu ajutorul unui turometru manual. Practic, a funcționat atât de mult încât a topit firul care ajunge la bujia incandescentă. În ciuda dimensiunilor sale minuscule, motorul rotativ Toyan s-a dovedit a fi și foarte zgomotos.

Te invităm să urmărești filmulețul de mai jos și să vezi ce poate aceste motor rotativ.

Sursa: Motor1

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Capturi video / Warped Perception


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide