Cum trebuie să conduci ca să faci economie de benzină sau motorină? Mituri după care să nu te iei

Autor: Radu Țuțulan 11 sept. 2023 Știri auto

Există câteva modalități prin care poți să faci economie de benzină sau motorină, dar sunt și o serie de mituri după care nu ar trebui să te iei, dacă vrei să conduci în siguranță și să-ți protejezi mașina.

Majoritatea șoferilor caută modalități de a economisi carburant. Unii urmează indicațiile prietenilor, alții pe ale mecanicilor sau adunate de pe internet.

Unele sfaturi sunt bune și utile. Dar altele sunt mituri care te pot pune în pericol și pe tine și mașina pe care o conduci.

Umflă cauciucurile mai mult

Umflă cauciucurile la presiunea indicată de producătorul mașini. Nici mai mult, nici mai puțin.

Dacă anvelopele sunt umflate prea mult, atunci aderența lor scade. Dacă sunt prea puțin umflate, crește consumul de carburant și anvelopele se tocesc mai repede.

Chiar dacă pe internet circulă mituri care spun că e bine să ai mai multă presiune în pneuri, asta nu va reduce prea mult consumul. Dar, va crește pericolul derapajului sau acvaplanării.

Azot în loc de aer

Acest mit care tot circulă pe internet, în realitate nu aduce niciun beneficiu. Nici nu crește, nici nu scade consumul de benzină sau motorină. Pur și simplu este un cost suplimentar inutil.

Indiferent că folosiți aer atmosferic sau azot, principala regulă care trebuie aplicată este ca pneul să fie umflat la presiunea nominală. În rest, economia de combustibil ține de tipul de pneu și stilul de condus.

Contează la ce oră alimentezi

Fluidele sunt mai dense la temperatură mai scăzută, iar pe internet a apărut o teorie care spune că dacă alimentezi când e mai rece, un litru de combustibil va conţine mai mult lichid decât atunci când e cald. Și de asta ar fi bine să alimentezi dimineața sau seara.

În realitate, combustibilii sunt ținuți în rezervoare îngropate sub pământ, unde temperatura este aproape constantă, indiferent că e noapte sau zi.

Aşa încât singurul lucru care rămâne, într-adevăr, de reţinut este că, în condiţii de căldură intensă, când faci plinul la maşină este posibil să pierzi câteva fracţiuni din combustibil din cauza vaporizării lichidului, în timpul cât rezervorul este deschis.

O lași „pe liber” când ești în coborâre

Sunt șoferi care, atunci când coboară o pantă, se gândesc să economisesc carburant dacă scot mașina din viteză. În ideea că motorul nu va mai absorbi la fel de multă benzină sau motorină, ci va funcționa la ralanti.

Dar, dacă lași „pe liber”, mai ales când mergi la vale, trebuie să te bazezi mai mult pe frâne. Iar roțile nu mai au motricitate, deci apar pericole care țin de siguranța la rulare.

Iar economie de combustibil, în realizate, nu vei face. Pentru că mașina va consuma, în coborâre, la fel de mult carburant și dacă ești în viteză și dacă e „pe liber”. Consumul va crește doar dacă accelerezi.

Schimbă filtrele de aer cât mai des

Din punctul de vedere al service-urilor, este foarte bine dacă proprietarii maşinilor cheltuiesc mai mult pe filtrele de aer, probabil de aceea s-a şi propagat această idee atât de mult.

Un studiu efectuat de Departamentul American de Energie în 2009 a demonstrat că filtrele de aer murdare nu au efecte asupra creşterii consumului de combustibil. Sistemele de injecţie controlate electronic ajustând automat cantitatea de combustibil necesară amestecului optim pentru camera de ardere.

Dar, un filtru de aer prea murdar şi îmbâcsit afectează, într-adevăr, alimentarea motorului cu aer proaspăt. Iar asta se poate resimți când accelerezi. Pentru că în galeria de admisie nu ajunge suficient aer.

Conform americanilor, în cazul maşinilor obişnuite cu motoare mici şi medi, un filtru de aer ar trebui schimbat după maximum 50.000 km şi nu la fiecare revizie de 10-15.000 km.

Condu mașina cu motorul subturat

Acest stil de conducere îl au foarte mulți șoferi. Schimbă vitezele la puțin peste 1.000 RPM, încercând să reducă astfel consumul.

Ceea ce și reușesc, pentru o perioadă. Problema este că la un motor pe motorină, de exemplu, care e subturat, se vor înfunda injectoarele. Și filtrul de particule (DPF) se va înfunda.

Iar costul reparației va fi mult mai mare decât „economia” de carburant pe care o faci.

Cum poți reduce consumul de benzină sau motorină

Trecând peste aceste mituri, iată care sunt, de fapt, principalele reguli de ţinut minte dacă vrei să reduci consumul de benzină sau motorină:

  • Nu merge cu viteză prea mare. Dacă vrei să consumi puţin, e bine să păstrezi o viteză decentă pe drumurile publice. În oraș poți merge cu 10 km sub limita maximă legală, iar pe drumurile naționale cu 20-40 km sub limita maximă. De exemplu, la 110 km/h vei avea un consum cu 10% mai mare decât la 100 km/h.
  • Adoptă un stil de conducere precaut. Cei care frânează brusc sau accelerează puternic, vor consuma mult mai mult combustibil. În schimb, un stil de conducere atent şi relaxat va însemna accelerări şi decelerări mai line, deci un consum mai redus.
  • Verifică periodic presiunea din pneuri. Mai ales când pleci la drumuri lungi.
  • Respectă intervalul de revizii. Cu cât maşina ta funcţionează mai bine şi are toate sistemele şi componentele în ordine, cu atât sunt şanse ca motorul să funcţioneze optim. Deci să consume în limitele normale.
  • Foloseşte pneuri adaptate sezonului. Cauciucurile de iarnă folosite vara duc la creşterea consumului, deoarece acest tip de pneuri are o aderenţă foarte mare pe asfaltul uscat. Deci rezistenţele la rulare sunt mai mari.

Așadar, sunt o mulțime de mituri și sfaturi lansate de diverși nepricepuți. În realitate, cel mai „sănătos” mod de a face economie de carburant e să conduci mașina conform indicațiilor producătorului auto. Să schimbi treptele de viteză la peste 2.000 RPM, să umfli anvelopele conform indicațiilor și să nu accelerezi foarte puternic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide