Cum trebuie să procedeze șoferii cu asigurări RCA la Euroins după cererea de intrare în faliment a companiei

Autor: Bogdan Bârliga 17 mart. 2023 Știri auto

Haos total pe piața asigurărilor din România după decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins. Milioane de șoferi cu polițe de Asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA) vor fi afectați.

Conform datelor din piață Euroins a emis cel puțin 3,1 milioane de polițe de asigurare RCA și autoritățile vor fi nevoite să administreze o situație financiară complicată. Societatea de asigurare Euroins este a patra companie de asigurări care intră în insolvență în ultimii opt ani și al treilea lider de piață intrat în faliment după o decizie a ASF.

Ce trebuie să facă un șofer cu mașina asigurată RCA la Euroins

După cum am aflat după falimentul companiei Astra în 2015, Carpatica în 2016 și al City Insurance în 2021 polița de asigurare RCA rămâne în continuare valabilă pentru o perioadă maximă de 90 de zile. La nivel teoretic în cazul unui accident aceste polițe RCA emise de Euroins vor fi preluate pentru despăgubire de către Fondul de Garantare a Asiguraților.

Dacă se va proceda similar cu situația înregistrată de falimentul City Insurance din 2021 în intervalul de valabilitate de 90 de zile al polițelor RCA, şoferii cu asigurări ce expirau ulterior perioadei au putut renunţa la acestea și a existat posibilitatea să primească despăgubiri de la Fondul de Garantare. Ce înseamnă exact acest lucru: în cazul falimentului unei companii de asigurări un șofer poate să denunțe în orice moment polița. După această acțiune trebuie încheiată o nouă poliță RCA la un alt asigurător autorizat.

Pentru acordarea restituirii de primă, creditorul de asigurări (Asigurat/ Păgubit) poate completa un formular și online ( acest document poate fi accesat aici).

Pe de altă parte veștile proaste nu se opresc aici: săptămâna trecută Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunțase noile tarife de referință pentru polițele RCA și prețurile erau majorate în unele cazuri cu peste 40 de procente. Cele mai mari prețuri RCA le vor avea proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc pentru care ASF a anunțat un tarif de referință RCA de 4.709 lei. Situația a ajuns și în atenția guvernului, iar o primă soluție avansată de autorități ar fi fost plafonarea prețurilor pentru asigurările auto obligatorii RCA.

Dar la acest moment cu o decizie emisă de ASF prin care Euroins rămâne fără autorizație și cu o cerere de deschidere a procedurii de faliment pentru această companie vom avea cu siguranță o explozie a prețurilor pentru asigurările RCA.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide