Dacia Duster, în rol de salvator montan. Ce fac străinii cu mașina noastră?

Autor: Promotor 21 mai 2021 Știri auto

Dacia Duster joacă rol de salvator montan în Slovenia, Serbia și Croația. Ce fac străinii cu mașina noastră? Sunt adevărate acte de curaj.

GALERIE FOTO

Dacia este partener pentru asociațiile de intervenție montană încă din anul 2013. Astfel, an de an, trei unități ajung pe mâinile echipelor speciale, care le folosesc în zone care nu sunt accesibile pentru orice mașină. SUV-ul românesc face echipă cu voluntarii care își riscă viața pentru a-I ajuta pe alții.

“De 8 ani folosim mașini Dacia Duster. Avem deja vreo 20 în flota noastră. Sunt vehicule foarte practice, pentru că pot fi folosite și în orașe, și pe drumuri forestiere”, spune Darko, un croat care lucrează ca salvamont de 25 de ani.

Mașinile care ajung pe mâinile salvatorilor poartă inscripția “Dacia, sponsor mândru”. La bordul lor, echipajele de salvamont ajung acolo unde sunt solicitate și, la nevoie, pregătesc victimele și echipamentele pentru cei care îi vor prelua sau le transportă pe acestea în locuri unde să fie în siguranță.

Echipajul este alcătuit din trei persoane, care transportă echipaj și, de multe ori, este însoțit și de câini căutare-salvare. Toți mizează pe garda la sol mare a lui Duster, pe tracțiunea integrală și pe manevrabilitatea mașinii.

Numai în Slovenia, astfel de echipe au intervenit, anul trecut, la 485 de cazuri. O treime dintre persoanele care le-au solicitat ajutorul se rătăciseră sau erau blocate în anumite condiții.

În Serbia, în schimb, se înregistrează aproximativ 1.500 de intervenții anual. 500 de voluntari lucrează pentru acest serviciu acolo. Cele mai multe apeluri sunt primite de la persoane care au fost rănite pe pistele de schi.

Dacia Duster – mașina noastră intervine și în dezastre naturale

Tot acolo, Dacia Duster s-a reprofilat în timpul marilor inundații din 2014. Mașinile au fost folosite pe suprafețe acoperite de apă sau noroaie, uneori chiar de zăpadă, înfruntând viscolul și temperaturile extrem de mici.

În Croația, 700 de voluntari răspund apelurilor și se îndreaptă în viteză, cu Dacia Duster, către cei care le cer ajutorul. Dezastrele naturale, precum inundațiile, cutremurele, furtunile și avalanșele reprezintă 15% dintre solicitări. Un exemplu în acest sens este reacția rapidă a salvatorilor pe 28 decembrie 2020, când un cutremur a distrus complet orașul Petrinja. Ei au fost cei care au salvat o femeie de sub dărâmăturile unei clădiri.

“Cu Duster, putem ajunge foarte repede la scena accidentului pentru a da primul ajutor”, explică Darko.

 

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide