Dacia pregătește pentru Duster cel mai mare motor de până acum

Autor: Cristian Agatie 21 aug. 2021 Știri auto

Dacia pregătește pentru viitorul Duster cel mai mare motor de până acum pe vreun model al său. Acesta va avea 1,8 litri și va dispune de tehnologie hibridă.

Intră în Galeria FOTO

Lansarea noii generații a modelelor Logan și Sandero a adus tristețe fanilor mărcii, care s-au văzut nevoiți să se mulțumească cu unități de cel mult 1,0 litru cu trei cilindru. Din „motor de drujbă” fanii Dacia nu au scos noile modele. Cu toate că și-au dorit să vadă un Logan cu motorul de 1,33 litri care este oferit în prezent pe Duster, oficialii mărcii nu le-au dat satisfacție.

Totuși, asta nu înseamnă că marca Dacia se îndreaptă spre un viitor cu motoare impotente. Am spune, mai degrabă, că marca românească ar putea avea un viitor luminos prin oportunitatea de a testa tehnologiile noi înainte ca acestea să fie aprobate pentru montarea pe modelele mai rafinate ale mărcii Renault. Această asociere va aduce în gama Dacia un motor cu cilindree rezonabilă, chiar înainte ca acesta să fie montat pe un model Renault.

Dacia pregătește pentru Duster cel mai mare motor de până acum. Care este cilindreea

Este vorba de o unitate de 1,8 litri, care va fi disponibilă în premieră din 2024, pe Duster III, pentru ca apoi să ajungă, un an mai târziu, pe Bigster. Este, practic, cel mai mare motor montat pe un model Dacia după preluarea mărcii de Renault. Noul propulsor va reprezenta o evoluție a celui de 1,6 litri care stă la baza motorizărilor hibride și plug-in E-Tech din gama Renault actuală. Noua unitate HR18 va sta la baza versiunilor E-Tech atât hibride cât și hibride plug-in.

Actualul motor de 1,6 litri de pe sistemele hibride ale mărcii Renault este eficient, dar nu la adevăratul său potențial. Inițial, motorul ar fi trebuit să adopte ciclul de funcționare Atkinson, la fel ca modelele hibride Toyota. Acesta este recunoscut pentru eficiența sa mare, dar are ca dezavantaj o putere litrică mai modestă. Este motivul pentru care Renault nu a folosit ciclul Atkinson până acum.

Prin majorarea cilindreei la 1,8 litri, inginerii Renault pot oferi o eficiență superioară față de unitatea de 1,6 litri, în condițiile păstrării unui nivel de putere adecvat. Unitatea HR18, aflată acum în dezvoltare, este derivată direct din cea HR16 care propulsează sistemele hibride ale lui Clio, Captur și Arkana, cu diferențe în ceea ce privește capacitatea cilindrică și sistemul de distribuție, care trebuie adaptat ciclului Atkinson. De asemenea, inginerii francezi vor opera numeroase optimizări în cazul unității HR18, având ca scop, în principal, reducerea costurilor de fabricație pentru folosirea pe modelele Dacia.

sursa: L’argus

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide