Dacia produce mai multe mașini în Maroc decât în România

Autor: Ionuț Vîlciu 14 feb. 2023 Știri auto

Dacia a produs mai puține mașini la uzina sa de la Mioveni decât la uzinele din Maroc, situate în Tanger și Casablanca.

În contextul competiției între uzinele din cadrul grupului Renault pentru alocarea de noi proiecte, coroborată cu declarațiile oficialilor francezi cu privire la apariția, în următorii ani, a două noi produse Dacia, volumul producției devine un factor important de diferențiere, alături, bineînțeles, de calitatea produselor și costurile de asamblare, scrie Economica.net.

În timp ce în România au fost produse în 2022 în total 314.228 de autoturisme Dacia, uzinele din Maroc, aflate în Tanger și Casablanca, au produs un total de 350.018 de automobile. Conform datelor Renault Group Morocco, producția de autoturisme Dacia din Maroc a fost împărțită între uzina de lângă Tanger (255.494 de unități) și unitatea mai veche din Casablanca a grupului francez (94.524 de unități).

Fabricile străine produc mai multe unități Dacia

Maroc a reușit să asambleze mai multe mașini Dacia decât uzina din România și în anii anteriori. De exemplu, în timp ce la noi în țară erau produse în 2020 259.999 de unități, în statul nord-african erau asamblate 277.474 de unități. La fel și în 2019, când la Mioveni erau produse 349.528 de mașini, iar în Maroc 394.902 unități.

Chiar dacă România nu produce un număr la fel de mare de mașini precum uzinele din Maroc, fabrica din țara noastră se poate mândri cu valoarea adăugată mai mare a produselor. În timp ce în Maroc sunt, deocamdată, asamblate doar modelele Sandero, Logan și Lodgy, dar până nu demult era produs și Dokker (care acum poartă sigla Renault), uzina de la Mioveni produce Jogger, inclusiv noua variantă Hybrid, Duster, Sandero Stepway și Logan.

Anul trecut, din totalul de 129.328 de autoturisme comercializate în România, 40.019, adică 31,3% din piață, au purtat sigla Dacia. La fel și în Maroc, dintr-un total de 143.186 de unități, 38.885, adică 27,2% din piață, au fost Dacia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide