Datsun va avea o maşină de 5000 de euro – vom vedea şi Dacia mini?

Autor: Oraan Mărculescu 18 dec. 2013 Știri auto
Datsun va avea o maşină de 5000 de euro – vom vedea şi Dacia mini?

Alianţa Renault-Nissan este, la ora actuală, cea mai implicată în domeniul low-cost. Mai întâi, Renault a reuşit să ”rupă gura târgului” cu gama Dacia (vândută şi cu siglă Renault în afara Europei). Apoi Carlos Ghosn şi-a trecut în palmares achiziţionarea pachetului majoritar al producătorului rus AvtoVaz, liderul pieţei din Rusia şi cu un mare potenţial de dezvoltare.

După care Nissan şi-a relansat pe piaţa asiatică brandul Datsun, cu modele mult mai ieftine decât cele vândute de japonezi cu siglă Nissan. Ba chiar, recent, am văzut cum va arăta şi primul model low-cost Datsun produs în Rusia şi va fi bazat pe fosta Lada Kalina.

Însă, când vorbim de low-cost, ne amintim de o sintagmă devenită o adevărată obsesie la un moment dat în lumea auto, mai ales de când a lovit criza: maşina de 5.000 de euro. Un obiectiv pe care l-a depăşit micuţa Tata Nano pentru o perioadă în India – asta până când au fost impuse limite de siguranţă şi poluare drastice, tehnologia făcând maşina mai scumpă.

Un lucru recent care se aude la bursa zvonurilor este faptul că Datsun, după ce a lansat citadina Go (bazată pe Micra) şi micul monovolum Go+, se pregăteşte pentru introducerea pe piaţa indiană a unei maşini ultra-low-cost, un adevărat rival pentru Tata Nano.

Nu se ştie deocamdată numele noului model, dar se pare că este vorba de o maşină de categorie mini, plasată sub Go, care a fost dezvoltată în centrul de cercetare Renault-Nissan din India şi va fi produsă în fabrica de la Chennai. Maşina va avea 5 uşi şi va oferi spaţiu pentru maximum 5 pasageri, precum şi un mic portbagaj.

Dacă pentru Datsun Go se vehiculează un preţ de pornire echivalent cu aproape 7.000 de dolari americani (circa 5.000 de euro), noul model de clasă mini se pare că va coborî ştacheta până în jurul sumei de 5.000 USD (circa 3.600 de euro). Însă politica alianţei este de a nu comercializa pe aceleaşi pieţe Datsun şi Dacia, deci în Europa nu sunt şanse ca acest model să ajungă.

În schimb, rămâne în picioare premisa că, pe baza acestei maşini, ar putea fi dezvoltat un model Dacia mini pentru piaţa europeană (un fel de ”văr” european). Aşa încât devine tentant şi chiar realist să ne gândim la o Dacia mai ieftină de 5.000 de euro, concepută pentru traficul urban.

Dat fiind că Loganul cel mai ieftin pleacă de la 6.790 de euro, o diferenţă de aproape 2.000 de euro nu mai este neglijabilă, deoarece reprezintă aproape o treime din preţul unui Logan de bază. Cum clasa mini, în Europa, rămâne foarte dinamică, mai ales în marile metropole aglomerate, există premisele unui bun succes al lui Dacia mini.

Voi ce părere aveţi:

AR TREBUI SĂ PRODUCĂ DACIA UN MODEL MINI MAI IEFTIN DE 5.000 DE EURO?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide