De ce e bine să ai polița RCA în original când circuli în afara țării

Autor: George Cristea 10 sept. 2020 Știri auto
De ce e bine să ai polița RCA în original când circuli în afara țării

Noile prevederi ale normei ASF privind asigurările auto au intrat deja în vigoare, dar Biroul Asiguratorilor Auto din România (BAAR) recomandă ca șoferii să aibă în continuare asupra lor polița RCA în original. Iată de ce e bine să ai polița RCA în original când circuli în afara țării.

Șoferii români nu mai sunt obligați să aibă la ei polița RCA în original. Existența acesteia poate fi dovedită prin prezentarea poliței sau a contractului de asigurare în format electronic, precum și prin verificarea poliței în sistemul AIDA. Cu toate acestea, există situații în care prezentarea poliței RCA în original de poate scăpa de bătăi de cap și chiar de o amendă costisitoare.

Un astfel de caz este călătoria cu mașina în afara țării. Chiar dacă în UE s-a renunțat la controlul documentelor de asigurare la trecerea frontierei, directorul general al BAAR Sorin Greceanu recomandă ca șoferii să aibă asupra lor polița RCA în original.

De ce trebuie să ai polița RCA în original la ieșirea din țară?

„În mod normal, în Spațiul Economic European s-a renunțat la controlul documentelor de asigurare la trecerea frontierelor și simplul fapt că tu ai număr de înmatriculare dintr-o țară din acest spațiu, cum e România, îți dă dreptul să circuli liber în oricare altă țară din acest spațiu – în Ungaria, în Bulgaria, Germania etc. dar există posibilitatea, și de aici recomandarea noastră, ca un polițist să facă un control în trafic și să te întrebe de sănătate. Și atunci s-ar putea ca pe regimul lui național să-ți ceară documentele în original pe hârtie, cum a fost și la noi până la apariția recentelor modificări legislative. Nu îl ai, ești amendat” – a precizat pentru HotNews.ro Sorin Greceanu, directorul general al Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).

”În țările din afara Spațiului Economic European este obligatoriu să ai la tine documentul de asigurare Carte Verde pe suport de hârtie, în original. Astfel, în Turcia, în Moldova, în Ucraina, Rusia, Muntenegru ori Bosnia-Herțegovina, dacă nu ai un astfel de document, te pun să-ți închei o asigurare de frontieră, valabilă pe teritoriul lor, și din cate știu, pentru că anul trecut am avut astfel de cazuri, costă undeva la 50-60 de euro minim”, a mai spus Sorin Greceanu.

Începând din această săptămână, șoferii vor putea dovedi că au asigurare RCA valabilă, în cazul unui control în trafic al Poliției, prin oricare din următoarele trei modalități: prezentând polița și contractul RCA pe suport de hârtie sau în format electronic ori prin informația rezultată din interogarea bazei de date AIDA care conține polițele RCA valabile, încheiate pe teritoriul României. Aceste modificări legislative au fost publicate luni, 7 septembrie, în Monitorul Oficial și au intrat deja în vigoare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide