De ce este interzis să alimentezi cu motorul pornit sau să folosești telefonul în benzinărie

Autor: George Cristea 22 feb. 2021 Știri auto

Mulți șoferi se întreabă de ce este interzis să alimentezi cu motorul pornit sau să folosești telefonul în benzinărie. Cu toții suntem familiarizați cu atenționările de acest fel de la pompă, dar puțini știu că pericolul adevărat nu are legătură nici cu pornirea motorului, nici cu vorbitul la telefon. Iată ce trebuie să știi.

Intră în Galeria FOTO

Chiar dacă în curând vor deveni o specie pe cale de dispariție, benzinăriile sunt încă un punct central al civilizației umane. În ciuda faptului că toți ne-am născut și am trăit printre benzinării, sunt încă lucruri pe care nu le cunoaștem și care ne uimesc. Spre exemplu, motivul pentru care fiecare benzinărie afișează la loc vizibil semne de interzicere a vorbitului la telefon, precum și îndemnul de a opri motorul în timpul alimentării.

De ce este interzis să alimentezi cu motorul pornit

Orice benzinărie demnă de numele acesta are afișat la loc vizibil o avertizare care le cere șoferilor să oprească motorul în timpul alimentării. Cu toate acestea, mii de mașini alimentează zilnic la benzinării din toată lumea fără să oprească motorul, iar asta fără a produce o catastrofă. Motivele pentru care aleg acest lucru sunt diverse – de la probleme gen baterie descărcată care nu mai permite repornirea motorului odată oprit la dorința de sfidare a regulilor.

Pericolul provocării unui incendiu din cauza unui motor pornit este redus, dar el existăm după cum avertizează specialiștii. Scântei produse în timpul funcționării într-un mediu cu vapori combustibili pot produce un incendiu, dar în condiții normale de funcționare a unei mașini moderne acest lucru este aproape imposibil. Totuși, într-un caz ciudat petrecut în Rusia, un șofer a plecat cu pistolul pompei după el. Acesta s-a rupt și combustibilul împrăștiat a fost aprins de alte mașini aflate în benzinărie.

Ce pericole pot prezenta telefoanele mobile?

Interdicția de a folosi telefonul mobil în timpul alimentării este chiar mai ciudată. Statistic, nu există exemple de incendii provocate de telefonul mobil, iar specialiștii se îndoiesc că acest lucru este posibil. Putem încadra această interdicție în aceeași categorie ca și cea de folosire a telefonului mobil în timpul zborului cu avionul. Telefonul mobil nu va produce o catastrofă, dar îl va face pe utilizator mult mai neatent la ce se întâmplă în jur, ceea ce ar putea constitui un pericol.

Trecând peste asta, nu putem să nu fim de acord că benzinăriile sunt locuri în general periculoase. Pericolul este însă mai puțin evident decât ar sugera alimentarea cu motorul pornit sau vorbind la telefon. Un pericol de incendiu real îl constituie hainele din materiale sintetice. Acestea pot provoca o descărcare electrostatică la contactul cu pistolul pompei sau alte părți metalice. Ceea ce poate provoca un incendiu.

De fapt, a și provocat numeroase incendii, iar unul dintre exemple este în clipul de mai jos. Potrivit unui raport al Petroleum Equipment Institute, nu mai puțin de 176 de incendii au fost provocate de descărcări electrostatice între 1992 și 2010 doar în Statele Unite.

Prin urmare, ca ghid de bune practici, oprește motorul când alimentezi, poți vorbi la telefon dar fii atent să nu faci din neatenție greșeli stupide și, ca să fii sigur, atinge cu mâna un stâlp metalic înainte de a te apropia de pistolul pompei.

sursa: Jalopnik

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide