Decizia UE care îi înfurie pe șoferi. Polița RCA, obligatorie și pentru mașinile care nu circulă

Autor: David Andrei 05 mai 2021 Știri auto

O decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene îi înfurie pe posesorii de autoturisme. De acum vor fi nevoiți să încheie o poliță RCA și pentru mașinile pe care nu le folosesc.

GALERIE FOTO

Cei care dețin mașini pe care nu le folosesc vor plăti polița RCA până în momentul în care vor decide să radieze vehiculul din circulație. Reglementarea este valabilă și pentru mașinile care nu mai funcționează. Aceasta este hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Potrivit deciziei CJUE, “încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru și nu a fost retras în mod legal din circulație.” Astfel, proprietarul trebuie să încheie o poliță RCA și în cazul în care are în curte o mașină defecțiuni majore sau, de exemplu, fără roți, pe care nu o folosește de ani de zile.

Polița RCA pentru mașini nefuncționale. Cum a ajuns CJUE la această decizie?

Decizia Curții de Justiție are la bază un litigiu survenit în Polonia. În cazul respectiv, un autoturism nefuncțional, care a fost casat și radiat ulterior, a devenit proprietatea unei colectivități locale. După radierea mașinii, Fondul de Garantare a Aisgurărilor a sancționat entitatea cu aproape 1000 de euro pentru neîncheierea unei polițe RCA, deși mașina nu funcționa.

RCA este asigurarea civilă obligatorie de răspundere civilă auto. Decizia apare ca fiind una bizară, pentru că un autoturism parcat, nefolosit, nu poate provoca un accident. Dar, potrivit unei hotărâri luate de CJUE în 2019, pagubele produse unui vehicul parcat pot fi acoperite de RCA.

Proprietarii nu vor mai fi nevoiți să încheie polița RCA din momentul în care radiază mașina din circulaței.

Decizia Curții de Justiție va fi aplicată în mod obligatoriu în toate statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, autoritățile române trebuie să ia în calcul modificarea legii cu privire la încheierea unei polițe RCA.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide