Tot mai mulți șoferi circulă fără poliță RCA valabilă. Ce spune Poliția Rutieră

Autor: George Cristea 01 mart. 2021 Știri auto

Tot mai mulți șoferi circulă fără poliță RCA valabilă, după cum o dovedesc controalele efectuate în trafic de Poliția Rutieră. Pedeapsa în acest caz este aspră. Chiar și dacă nu sunt amendați, riscurile sunt imense.

Intră în Galeria FOTO

Controalele polițiștilor de la Rutieră relevă o tendință din ce în ce mai răspândită. Potrivit unui raport recent, în pandemie a crescut numărul șoferilor care circulă fără a avea o asigurare RCA valabilă. Acest lucru poate pune probleme în caz de accident, persoana vinovată putând fi dată în judecată pentru daune. În funcție de gravitatea accidentului, valoarea acestor daune poate fi semnificativă – sute de mii de euro sau chiar milioane în cazul accidentelor soldate cu victime omenești.

Astfel, Poliția Română a aplicat anul trecut un număr de 13.349 de amenzi șoferilor care au circulat fără a avea o asigurare RCA valabilă, potrivit unui raport transmis de instituție către Profit.ro. Cifra este în creștere ușoară față de 2019, când au fost amendați 12.278 de șoferi. De altfel, trendul ultimilor cinci ani este unul ascendent – în 2016 au fost aplicate 8.601 amenzi, în 2017 au fost 8.825 de șoferi amendați, iar în 2018 s-a înregistrat o explozie a contravenienților, al căror număr a atins 11.041.

Lunile de pandemie, dar și controalele mult mai frecvente din perioada de carantină și-au pus amprenta pe aceste statistici. Astfel, nu e de mirare că cele mai multe amenzi au fost aplicate în luna mai a anului trecut, când 1.451 de șoferi au fost amendați pentru lipsa asigurării RCA. Pe de altă parte, în luna martie s-a înregistrat un număr redus de amenzi (801), pe fondul reducerii traficului rutier aproape de zero.

Mulți șoferi circulă fără poliță RCA valabilă. Care sunt riscurile

Legislația actuală impune ca toate vehiculele înmatriculate în România să aibă o asigurare RCA valabilă. Această obligație este valabilă indiferent dacă mașina este folosită sau nu. Cu alte cuvinte, chiar dacă mașina stă tot timpul într-un garaj și nu iese pe stradă niciodată va trebui să aibă o asigurare RCA valabilă. Practic, numai o mașină radiată poate fi ținută, pe o proprietate privată, fără o poliță RCA valabilă.

De altfel, o mașină nu poate face ITP fără o poliță RCA valabilă, iar o mașină fără ITP este considerată neînmatriculată. În plus, poate fi ridicată legal de pe domeniul public de autorități, putând fi considerată mașină abandonată. Cum recuperarea acesteia se poate face doar cu un ITP valabil, în acel moment vă puteți lua rămas bun de la ea.

În cazul în care nu încheie o asigurare RCA, șoferii riscă și o amendă de la 1.000 la 2.000 și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii, precum și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare. Recuperarea acestora se poate face numai după încheierea asigurării RCA.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide