Decizie a Uniunii Europene care îi va enerva pe șoferi. Se aplică de anul viitor!

Autor: Cristian Agatie 05 iul. 2021 Știri auto

Unul dintre obiectivele Uniunii Europene este reducerea drastică a numărului accidentelor rutiere, iar pentru aceasta, periodic, autoritățile de reglementare impun noi reguli constructorilor de automobile. De anul viitor, o nouă decizie a Uniunii Europene va intra în vigoare, iar asta cu siguranță va enerva mulți șoferi.

Intră în galeria FOTO

Siguranța rutieră este unul dintre domeniile delicate în care Uniunea Europeană s-a implicat la nivel de reglementări pentru a forța adoptarea unor măsuri care au ca scop salvarea de vieți omenești. Sună paradoxal, dar oamenii sunt în stare de orice pentru dreptul lor de a muri eroic și stupid în accidente care ar putea fi altfel prevenite. Este unul dintre motivele pentru care centura de siguranță nu este nici acum iubită de toți șoferii, în ciuda dovezilor clare că salvează vieți în cazul accidentelor.

Prin urmare, reducerea numărului de accidente, dar și al celor de morți și răniți din accidente rutiere necesită o mână forte la nivel legislativ. Este domeniul în care Uniunea Europeană excelează, și am văzut, de-a lungul anilor, măsuri impuse constructorilor auto, printre care și adoptarea sistemelor de asistare a conducerii, așa cum este frânarea automată de urgență. De anul viitor, o nouă măsură impusă „de la centru” va deveni obligatorie pentru constructorii de mașini, aceasta fiind din categoria celor mai enervante pentru cei de la volan.

Decizie a Uniunii Europene care îi va enerva pe șoferi: Cum vor funcționa limitatoarele de viteză

Cei mai mulți sunt familiarizați cu limitatoarele de viteză, cu toate că nu cunoaștem mulți care să le activeze voluntar. În ultimii ani, unele modele de mașini mai sofisticate au fost dotate cu limitatoare inteligente, ca parte a sistemului control automat al vitezei de deplasare. Acestea citesc limitele de viteză de pe indicatoarele rutiere și, de regulă, pasează șoferului sarcina de a activa sau nu aceste limite de viteză.

Începând cu 6 iulie 2022, însă, astfel de sisteme vor deveni obligatorii pentru toate modelele noi lansate. Cele care sunt deja omologate beneficiază de o perioadă de grație, dar din 2024 astfel de sisteme vor deveni obligatorii pentru toate mașinile comercializate. Măsura fusese anunțată încă din 2019, dar a trecut neobservată. Problema este că peste exact un an aceasta va deveni obligatorie.

Viitoarele sisteme de limitare a viteze mașinilor vor folosi ca informații indicatoarele de circulație și semnalul GPS pentru determina dacă mașina respectă limitele de viteză. În caz contrar, sistemul va emite o serie de alarme vizuale și acustice, mergând până la un feedback în pedala de accelerație, care se vas „întări” pentru a descuraja șoferul să accelereze.

Ce probleme pot apărea pentru șoferi cu noile limitatoare de viteză

Potrivit celor care au propus măsura, aceasta va contribui la reducerea cu o treime a numărului de accidente rutiere grave. Nu știm acum dacă sistemul va fi eficient în situații indicatoarelor rutiere lipsă, sau a celor atipice. De asemenea, există situații în care limitatorul înregistrează limitarea de viteză, dar nu mai recunoaște indicatorul de ridicare a limitei la finalul sectorului de drum pe care se aplică limita de viteză.

Ne așteptăm ca în acest caz conducerea unei mașini cu acest sistem să fie destul de neplăcută, cu instalația de Crăciun pe bord și semnale acustice enervante. Cu siguranță, mulți șoferi vor fi enervați de noile măsuri.

Nu știm deocamdată mai multe detalii despre cum va fi implementată această măsură de producători. Pe de o parte, dacă sistemul va putea fi abuzat de șoferi va deveni ineficient în atingerea scopului propus (reducerea numărului de accidente). Pe de altă parte, dacă va deveni prea enervant suntem siguri că vom vedea înflorind o piață neagră pentru dezactivarea acestuia, așa cum este în cazul dispozitivelor pentru centura de siguranță.

sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide