Decizie CJUE: Șoferii profesioniști pot fi amendați o singură dată pentru lipsa tahografului

Autor: George Cristea 26 mart. 2021 Știri auto

O decizie surprinzătoare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) prevede că șoferii profesioniști pot fi amendați o singură dată pentru lipsa înregistrărilor tahografului într-o perioadă de 29 de zile.

Intră în Galeria FOTO

Chiar dacă șoferii au mai multe abateri pentru lipsa înregistrării tahografului în ultimele 28 de zile și în ziua controlului, aceștia nu pot fi sancționați de mai multe ori, a decis CJUE într-o clarificare solicitată de un tribunal din Italia. Cu alte cuvinte, șoferii pot fi controlați de existența înregistrărilor tahografului în ziua controlului și cel mult 28 de zile în urmă. Chiar dacă lipsesc mai multe înregistrări în acest interval, șoferii vor putea fi sancționați doar o singură dată, nu pentru fiecare abatere din intervalul menționat.

Decizia CJUE vizează două litigii din Italia, în care au fost implicați doi șoferi profesioniști, ce nu au putut să prezinte înregistrările tahografului pentru ziua în curs și anterioarele 28 de zile și astfel au fost sancționați de mai multe ori, pentru fiecare dintre neregulile descoperite în acest sens de autoritățile italiene.

Șoferii profesioniști pot fi amendați o singură dată pentru lipsa tahografului. Ce spune CJUE

Legislația europeană din domeniul transportului rutier instituie, în ceea ce privește foile de înregistrare, o obligație în temeiul căreia șoferul trebuie să fie în măsură să prezinte foile de înregistrare din ziua controlului și cele din precedentele 28 de zile.

Potrivit decizie de miercuri a CJUE, se stabilește o obligație unică, care acoperă toată această perioadă de 29 de zile, iar nu mai multe obligații distincte pentru fiecare dintre zilele vizate sau pentru fiecare dintre foile de înregistrare corespunzătoare.

În consecință, după cum și-a motivat CJUE decizia, chiar dacă valoarea maximă a amenzii care poate fi aplicată în astfel de situații ar fi considerată prea mică pentru a-i convinge pe șoferi să nu mai încalce aceste reguli, nu se pot aplica mai multe sancțiuni, fiecare pentru una sau mai multe zile cuprinse în perioada care acoperă ziua controlului și cele 28 de zile precedente.

Deciziile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanțele din Uniunea Europeană care se confruntă cu cazuri asemănătoare, dar autoritățile trebuie, de asemenea, să țină cont de ele, în vederea ajustării legislației interne.

Recent, Uniunea Europeană a anunțat reguli noi pentru perioadele de odihnă în cazul șoferilor profesioniști, decizia fiind în interesul acestora.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide