Noi reguli pentru perioadele de repaus ale șoferilor

Autor: George Cristea 08 aug. 2020 Știri auto
Noi reguli pentru perioadele de repaus ale șoferilor

În mai puțin de două săptămâni intră în vigoare noi reguli pentru perioadele de repaus ale șoferilor profesioniști. Noul regulament european se va aplica din 20 august. Iată ce trebuie să știi.

Trei modificări importante pentru perioadele de repaus ale șoferilor profesioniști vor fi aplicate pe teritoriul Uniunii Europene începând cu data de 20 august. Astfel, în cazul șoferilor care desfășoară transport internațional de mărfuri, se vor putea lua două perioade consecutive reduse de repaus săptămânal. O altă veste bună pentru șoferi este că transportatorii trebuie să le asigure  spații de cazare corespunzătoare pentru efectuarea repausului săptămânal normal. În plus, șoferii vor putea depăși durata de conducere pentru a ajunge la centrul operațional al angajatorului sau la reședință.

Ce înseamnă noile reguli pentru perioadele de repaus ale șoferilor

Potrivit noii reglementări, un șofer va putea să efectueze două perioade săptămânale de repaus reduse consecutive, cu condiția ca, în oricare patru săptămâni consecutive, acel conducător auto să efectueze cel puțin patru perioade de repaus săptămânal dintre care cel puțin două perioade de repaus săptămânal să fie perioade de repaus săptămânal normale. În două săptămâni consecutive, un șofer trebuie să efectueze cel puțin două perioade de repaus săptămânal normale sau o perioadă de repaus săptămânal normală și o perioadă de repaus săptămânal redusă de minimum 24 de ore. Totuși, orice reducere a repausului săptămânal se va compensa ulterior.

Altă schimbare este că perioadele normale de repaus săptămânal și orice perioadă de repaus săptămânal de peste 45 de ore, luată în compensație pentru perioadele reduse anterioare, vor fi efectuate într-un spațiu de cazare corespunzător (cu spații de dormit și instalații sanitare). Costurile de cazare vor fi suportate de angajator. În plus, angajatorul va trebui să organizeze activitatea astfel încât șoferii să se întoarcă, în fiecare perioadă de patru săptămâni consecutive, fie la centrul operațional al angajatorului, fie la reședința lor.

Șoferii vor putea depăși timpii de conducere în anumite cazuri

În circumstanțe excepționale, șoferii vor putea să depășească durata zilnică și săptămânală de conducere cu până la o oră pentru a ajunge ori la centrul operațional al angajatorului, ori la reședința proprie, pentru a efectua repausul săptămânal. Depășirea va putea fi și de până la două ore, însă numai dacă se face pauză 30 de minute înainte de acest timp suplimentar de conducere. Durata zilnică de conducere este de maximum nouă ore, iar durata săptămânală de conducere este de 56 de ore.

Perioadele de repaus au fost impuse în legislație din cauza numeroaselor accidente  grave generate de oboseala la volan. Recent, patru români (printre care doi copii) au fost uciși într-un accident în Italia după ce șoferul condusese continuu timp de peste 19 ore.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide