Decizie inedită în justiție: cum a scăpat șoferul unui Porsche de amenda primită la Sibiu pentru comportament agresiv

Autor: Bogdan Bârliga 03 mart. 2023 Știri auto

Un șofer din Sibiu a reușit să scape de plata unei amenzi după ce a contestat o sancțiune pentru „comportament agresiv în trafic” aplicată de un agent al Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu în luna iunie a anului trecut. Deși multe amenzi sunt anulate de instanțe în acest caz Judecătoria Sibiu a ținut cont de specificațiile tehnice ale mașinii.

În cadrul procesului-verbal de contravenție completat de agentul de la IPJ Sibiu acesta a scris că șoferul a ” adoptat un comportament agresiv de conducere, în sensul că a accelerat în mod repetat motorul, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public”. Evenimentul a avut loc în seara zilei de joi, 9 iunie 2022, la ora 23:01 pe un bulevard din Sibiu și șoferul a primit o amendă de 580 de lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Nemulțumit de această decizie șoferul a contestat sancțiunile aplicate de polițist și a deschis un proces la Judecătoria Sibiu. În fața judecătorului, șoferul amendat a susținut că polițistul nu a consemnat faptele reale, că el nu a accelerat în mod nejustificat, ”iar în zona în care se afla nu erau alte persoane pe care să le stânjenească”. Acesta ”a menționat că vehiculul ( n.r. Porsche ) pe care îl conduce are aproximativ 550 CP, iar motorul dezvoltă un zgomot destul de puternic la orice fel de accelerație”, se arată într-un material publicat de Turnul Sfatului.

Amendă anulată pe baza specificațiilor tehnice

Instanța a avut în vedere faptul că sancțiunea a fost acordată ”în urma constatărilor personale ale agentului constatator, nefiind necesar un probatoriu tehnic pentru a se verifica incidența legii contravenționale”. Cu toate acestea, în fața judecătorului, șoferul a adus un martor, care a declarat că se afla în mașina cu acesta și a susținut aceeași variantă: că nu a fost vorba de comportament agresiv iar ”intensitatea zgomotelor emise de motorul autoturismului condus de petent s-a datorat puterii motorului autovehiculului condus de petent”. Pentru judecător, declarațiile martorului au fost suficiente pentru ”a crea un dubiu” în ceea ce privește realitatea de la momentul aplicării sancțiunii.

Prin această hotărâre, instanța a anulat procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției emis în noaptea zilei de 9 iunie 2022. ”Exonerează petentul de obligaţia de plată a amenzii contravenţionale în cuantum de 580 lei şi înlătură sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile”. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată prin apel de către IPJ Sibiu în termen de 30 de zile de la comunicare.

Nu știm ce model Porsche conducea șoferul amendat la Sibiu, dar pe listă ținând cont de puterea motorului am putea să punem un exemplar din gama 911 sau Cayenne. Dar ne putem face o idee despre cum se aude un astfel de motor din clipul video următor:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor, Porsche


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide