Decizie inedită: un șofer respins la proba practică pentru obținerea permisului a obținut anularea examenului

Autor: Bogdan Bârliga 13 mart. 2023 Știri auto

Un șofer posesor al permisului de conducere pentru categoria B a intenționat să obțină și permisul pentru categoria CE, care îi dădea dreptul să lucreze și pe ansambluri de vehicule. După ce a urmat orele de curs aferente acesta s-a înscris pentru examinare și a fost respins la proba practică. Ce a urmat reprezintă o premieră pentru România prin decizia fără precedent a instanțelor de judecată.

Pentru că avea deja un permis de categoria B șoferul a trecut destul de ușor de sală, iar pe 14 martie 2022 a susținut proba practică. Atunci s-ar fi întâmplat câteva lucruri interesante: după numai 35 de minute, examinatorul a întrerupt proba și l-a declarat respins. Motivul – o serie de așa zise greșeli, pe care bărbatul susține că nu le-ar fi comis, dar pe care examinatorul le-a menționat în fișă. Și nu ar fi fost o singură eroare, ci mai multe.

Șoferul a fost depunctat cu 6 puncte pentru o presupusă „folosire incorectă a drumului, cu sau fără marcaje”, 9 puncte pentru „neasigurarea la schimbarea direcției de mers/părăsirea locului de staționare”, 21 de puncte pentru „neacordarea priorității vehiculelor și pietonilor care au acest drept (la plecarea de pe loc, în intersecții, în sens giratoriu, stație mijloc de transport în comun prevăzută cu alveolă, stație de tramvai fără refugiu pentru pietoni, trecere de pietoni)” și cu 21 de puncte pentru „intervenția examinatorului pentru evitarea unui pericol iminent/producerea unui eveniment rutier”.

Șoferul a contestat rezultatul

Conducătorul auto a contestat mai întâi rezultatul la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Botoșani. Și, surpriză, conducerea instituției a recunoscut, pe 1 aprilie 2022, că în urma vizualizării înregistrării video a probei practice, „au fost identificate diferenţe între greşelile comise de candidat şi cele consemnate de examinator pe anexa de examinare”. Ca urmare a acestui fapt, conducerea SPCRPCÎV Botoșani a anulat proba practică și i-a oferit posibilitatea bărbatului să susțină o nouă probă practică într-un interval de 30 de zile, se arată într-un material publicat de Monitorul de Botoșani.

Nemulţumit de modalitatea de soluţionare a contestaţiei șoferul s-a adresat Tribunalului Botoșani, solicitând în esenţă ca instanța să constate că rezultatul probei practice este diferit de cel acordat de către examinator şi pe cale de consecinţă să oblige instituţia la eliberarea permisului de conducere categoria CE. Ca probă, el a solicitat inclusiv vizionarea înregistrării audio-video a examinării. În timpul procesului, reprezentanții SPCRPCÎV Botoșani au invocat că bărbatul ar fi depășit punctajul maxim de penalizare (20 de puncte) și de asta ar fi fost declarat respins înaintea expirării timpului aferent susținerii probei, care trebuia să fie, potrivit legii, minimum 45 de minute. Cu toate acestea, judecătorii au analizat la rândul lor probele, iar în final i-au dat dreptate botoșăneanului. Nu în totalitate, pentru că instanța nu a dispus emiterea permisului de conducere, ci continuarea examinării cu încă cel puțin 10 minute. Prin urmare, bărbatul are șanse acum să fie declarat admis.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide